Slatinska Udruga ratnih veterana “Hrvatski domobran” obilježila 30. godišnjicu osnutka i rada

Udruga ratnih veterana “Hrvatski domobran” Slatina jučer (subota) je u slatinskom Hrvatskom domu obilježila 30. obljetnicu osnivanja i rada.

Obilježavanje je započelo hrvatskom himnom u izvedbi Dražena Nemeta na trubi, te odavanja počasti prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i svim poginulim hrvatskim vojnicima u Drugom svjetskom ratu, kao i preminulim članovima udruge.

Predsjednik udruge Ivan Levar potom je pozdravio nazočne članove i goste. Levar se u svom obraćanju prisjetio svih 30 godina postojanja udruge, koja trenutno broji 87 članova te dvadesetak simpatizera, a osnovana je u Slatini 22. prosinca 1992. godine, te registrirana nekoliko mjeseci kasnije, 17. ožujka 1993. godine. Prisjetio se Levar i prvog predsjednika udruge Dragutina Pelikana, koji je svojom nesebičnom ljubavi i skrbi prema domovini i njezinoj slobodi zajedno s ostalim domoljubima osigurao sebi počasno mjesto u sjećanjima članova udruge.

IMG_9157

Isto tako, predsjednik Levar nazočnima je predstavio sve bitno što je udruga radila u tih 30 godina.

– Bitna godina za udrugu bila je 2018. kada je obilježena 25. obljetnica rada udruge i 150. obljetnica postojanja domobranstva u Hrvatskoj. Tada su na godišnjoj skupštini donesene važne odluke za nastavak rada. Jednoglasno je odlučeno da se udruga kao ogranak ugasi i donese odluka o osnivanju Udruge ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina. Redovna je skupština istovremeno bila i osnivačka, a za predsjednika je izabran Ivan Levar. Iako postoji dugi niz godina, udruga je registrirana od 31. siječnja 2019. godine kao samostalna udruga s pravnom osobnošću – rekao je Levar.

Naglasio je kako je udruga tijekom proteklog vremena imala odličnu suradnju s brojnim drugim udrugama. Iznimna suradnja ostvarena je s Hrvatskim časničkim zborom, braniteljskim i stradalničkim udrugama proisteklima iz Domovinskog rata te ostalim domobranskim udrugama s područja županije, ali i šire, kojima se Levar zahvalio na suradnji i podršci.

IMG_9155

Gosti koji su se obratili skupu, svi odreda pohvalili su rad udruge te predsjedniku Levaru i članovima čestitali 30. obljetnicu.

Uoči obilježavanja 30. obljetnice, delegacija slatinskog ”Hrvatskog domobrana” obišla je Križ mučenika na gradskom groblju i spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade te u znak sjećanja i zahvalnosti položila lampione.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content