U Gimnaziji Petra Preradovića održana predavanja „Stop trgovanju ljudima“

U periodu od 23. do 26. siječnja 2023. Gimnazija Petra Preradovića Virovitica u suradnji s Policijskom upravom virovitičko-podravskom sudjelovala je u projektu borbe protiv trgovanja ljudima. Policijska službenica za prevenciju Policijske uprave Virovitičko-podravske Ana Kratohvil Katić održala je predavanja za učenike svih četvrtih razreda. Ovo je bio još jedan od projekata dugogodišnje uspješne suradnje Gimnazije s Policijskom upravom Virovitičko-podravskom.

Prilikom predavanja učenici su mogli vidjeti kratki film o trgovanju ljudima, snimljen po istinitom događaju, a od predavačice su mogli čuti kako danas pojedinci i razne kriminalne organizacije trgovanjem ljudima zarađuju velike svote nelegalnog novca i time grubo krše temeljna ljudska prava svake pojedine žrtve. Osobama koje su žrtve trgovanja ograničava se mogućnost kretanja i onemogućava komunikacija s okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Kao mete i žrtve trgovanja ljudima u najvećem broju slučajeva pojavljuju se žene i djeca, a sve češće i muškarci. Trgovina ljudima je problem prisutan u cijelom svijetu.

IMG dae8427874ef243660abddfbc2a67f21 V
Foto: Gimnazija P.P. Virovitica

Učenici završnih razreda najranjivije su skupine u trgovanju ljudima, zato je prevencija usmjerena prema njima, kako bi bili što bolje educirani o ovoj problematici. Predavanja su pobudila velik interes kod učenika.

Osim održanog predavanja policijska službenica upoznala je učenike drugih i četvrtih razreda s provođenjem dvaju programa: Sigurnost i obrana u dvogodišnjem trajanju obrazovanja kroz 3. i 4. razred za učenike u Policijskoj školi „Josip Jović“ i Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka. Učenici Gimnazije pokazali su interes za zanimanje policajca.

(www.icv.hr, js, Gimnazija P.P. Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content