U Kladarama održana početna konferencija projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” Čuvarica kulturne baštine

Jučer (petak) je u Društvenom domu u Kladarama održana početna konferencija projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici”. Nositelj projekta je Udruga “Čuvarice kulturne baštine”, u partnerstvu s Udrugom “Guščarice” iz Grabrovnice i Općinom Pitomača. Projekt je ukupne vrijednosti 13.316,61 eura, a sufinanciran je bespovratnim sredstvima od strane Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade te od strane Općine Pitomača.

– Ovo je zapravo nastavak našeg projekta “Mladi ruralci” kojeg smo provodili prije dvije godine, samo smo ovoga puta odlučili skrenuti radionice i neke aktivnosti koje provodimo na potrebe mladih. S obzirom na to da smo mi udruga koja se bavi očuvanjem kulturne baštine, radili smo kombinaciju spajanja tradicionalnog i modernog u ovom slučaju. Cilj ovoga projekta je svakako napraviti jednu socijalnu inkluziju mladih u društveni život i očuvanje kulturne baštine našeg kraja– rekla je predsjednica udruge Čuvarica kulturne baštine Majda Kodžaga te istaknula kako će mladi kroz ove radionice i predavanja zapravo puno toga i naučiti.

IMG 0566 Custom

– Imat ćemo razne edukativne radionice vezane uz procese samozapošljavanja, pisanje životopisa i zamolbe, jer danas se mladi susreću s tim da ih nema tko usmjeriti i pomoći im u takvim stvarima koja su bitna za zapošljavanje. Isto tako interes se je pojavio kod naših tradicionalni radionica pa će se tako i kroz ovaj projekt provoditi radionice kuhanja odnosno pečenja slastica, štrikanja, šivanja, radionica izrade sapuna i krema, stoga smo ih dodatno proširili. Imamo i neke nove segmente u radionicama, a to radionica kinčanja i radionica slikanja starinskim tehnkama vinom i kavom – dodala je Majda.

Ovim projektom se mladima želi približiti kultura, tradicija i običaji, te ih potaknuti na očuvanje istoga.

– Udruga žena “Guščarice” promovira stare zanate i mi se kao udruga partner na ovom projektu bavimo kuhanjem, odnosno provodit ćemo radionice kuhanja. Konkretnije, tu će biti pečenje kruha, pripremanje zimnica i slično. Ljudi su nekada preko zime kuhali i spremali na drugačiji način nego mi danas. Vjerujem da će mladima ovaj sami projekt biti poučan, a ujedno i zabavan jer veliki je interes mladih da vide i nauče kako se je zapravo nekada živjelo. Moglo se živjeti i bez mobitela, interneta, nisu svi recepti od kolača bili na internetu nego u bilježnicama pomno zapisani, da recimo nekada nije bilo praška za pecivo nego su žene koristile sodu. Bitno je da očuvamo našu tradiciju i da današnji mladi tu tradiciju prenose dalje na još mlađe naraštaje– rekla je predsjednica partnerske Udruge žena “Guščarice” Lidija Dmitrus.

Projektom je planirano 10 različitih aktivnosti (radionica i predavanja) koje će se provoditi kroz period od 8 mjeseci tijekom 2023. godine, a koje su namijenjene prvenstveno mladima u dobi od 15 do 30 godina. Isto tako, za vrijeme trajanja projekta bit će zaposlena jedna osoba starosti do 30 godina.

IMG 0576 Custom

Ciljevi projekta su podizanje razine informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima te o programima i uslugama koje im se nude u lokalnoj zajednici, poticanje mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građanina, podizanje razine znanja, vještina i zapošljivosti te smanjenje rizika od ulaska u NEET kategoriju.

Provedbom radionica doprinijeti će se unaprjeđenju kvalitete života mladih i mogućnostima mladih u ruralnim sredinama. Tako će se već prva radionica crtanja i slikanja starinskim tehnikama održati 14. veljače, edukacijske radionice održat će se 24. veljače, a radionice štrikanja, štirkanja, šivanja i našivavanja održat će se 28. veljače.

Između ostalih, početnoj konferenciji nazočili su i predsjednik Općinskog vijeća Općine Pitomača Rikard Bakan te direktorica Turističke zajednice Općine Pitomača Ivona Pankaz.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content