U Zdencima održano tradicionalno 20. Zdenačko čijalo i obilježeno 20 godina rada Udruge Rukotvorine

Uvijek je lijepo i nostalgično u siječnju u Zdencima, kada vrijedne ruke domaćica koje su okupljene u Udrugu Rukotvorine, pripreme već pomalo zaboravljeni običaj čijanja perja. Tako je bilo i jučer (subota) u Domu kulture, a “Zdenačko čijalo” ponovno je vratilo Zdence i sve prisutne u povijest, u neke ljepše i bezbrižnije dane.

Udruga Rukotvorine organizirala je jubilarno 20. “Zdenačko čijalo” te proslavila 20 godina svoga postojanja i rada. “Čijalu” su nazočili državna tajnica u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Sanja Bošnjak, načelnik općine Zdenci Tomislav Durmić te ravnateljica Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Zdenci, Ivana Pavelić.

Nazočnima se prvi obratio načelnik Tomislav Durmić pohvalivši Udrugu Rukotvorine na ogromnom trudu u očuvanju narodnih običaja i povijesti Zdenaca.

-Sjećam se po pričama kako su se nekada naši stari družili u hladnim zimskim večerima i koliko su ta Čijala bila vrijedan događaj za ljude. I danas svi čuvamo perine i jastučnice punjene domaćim perjem i peruške za domaće kolače i kruhove. Moram se od srca zahvaliti našim ženama iz Udruge Rukotvorine koje evo punih 20 godina prezentiraju običaje Zdenaca i Slavonije i to je nešto na što smo svi ponosni. Nadam se da ćemo se svi zajedno još godinama nalaziti ovdje na našem Čijalu – rekao je Durmić.

IMG_1713

U svojim Zdencima, s puno emocija, govorila je i državna tajnica Sanja Bošnjak.

-Rado se svaki puta odazovem događajima u mojim Zdencima, a posebno na ovakve prelijepe koje su sačuvani zahvaljujući vrijednim članicama Rukotvorina. Sve dok njegujemo ovakve događaje i o njima brinemo i prenosimo ih na mlade generacije, imamo šanse za opstanak nas Šokaca, Slavonaca, Hrvata. Moramo se ponositi svojim običajima, moramo ih prenositi na nove generacije i svakim ovim percima, svakim stihom naše poznate slavonske pjesme, svakom riječju jer sve je to ono naše, iskonsko, slavonsko, čuvajmo naše običaje jer to je i naša budućnost – rekla je Bošnjak koja je potom, uz načelnika Durmića, svečano i otvorila jubilarno 20. Zdenačko čijalo.

Prije početka, nekoliko riječi nazočnima uputila je i ravnateljica zdenačke škole Ivana Pavelić rekavši kako su ovakve manifestacije posebno važne za mlade generacije, školarce, jer ih se ovdje uči o njihovoj povijesti, a oni su ti koji će prenositi dalje ove običaje.

IMG_1724

Priča na sceni krenula je prikazom starog običaja čijala u Zdencima u režiji Udruge Rukotvorine koja je zabavila i nasmijala prepuni Dom kulture i u kojem je prikazano sve vezano uz čijalo od samog običaja čijanja perja, izrade peruške, udvaranja mladim curama i kucanja na prozor to pjevanja tradicijskih pjesama čijala.

U nastavku programa glazbenim nastupima predstavili su se Pjevačka skupina Udruge žena Josipovo, domaćin KUD “Zdenac” Zdenci, KUD “Slavonac” iz Podravske Moslavine te Muška pjevačka skupina KUD-a Crkvari.

-Teško je u ovom trenutku pronaći prave riječi za sve što smo radile i dale kroz proteklih 20 godina. Ono što je najvažnije, ulagale smo i ulažemo ogroman trud kako bi očuvale naše narodne i prepoznatljive običaje i od srca se zahvaljujem svakoj Zdenčanki i mještanki naše općine koja je bila ili je članica naše udruge. Posebno hvala našoj baki Mariji Paulić koja nam je prenijela sve detalje običaja Čijala koje prenosimo na ovim manifestacijama, a hvala i našem načelniku Tomislavu Durmiću i našoj Sanji Bošnjak koji su uvijek uz nas – rekla je na kraju predsjednica Rukotvorina Marija Rončević.

IMG_1726

Puno je stihova tijekom ove večeri rečeno o čijalu, a ona koja je prenijela znakovitu poruku je “nema perina pa tako ni potomaka, ali ipak i danas nema svađe koju perina neće izmirit”.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content