Ugledni Osječanin Kamilo Firinger posmrtno proglašen “Pravednikom među narodima”: Ugrozio vlastiti život spašavanjem osječke židovske obitelji

Zbog spašavanja troje osječkih Židova osječki intelektualac, odvjetnik, arhivist i povjesničar Kamilo Firinger (1893.- 1984.) posmrtno je u Jeruzalemu proglašen Jad Vašemovim “Pravednikom među narodima”, a povodom toga jučer (utorak) je u Kulturnom centru Osijek održana prigodna svečanost.  Naime, Firinger je unatoč opasnosti kojoj se izložio u ožujku 1943. godine iz Osijeka u Baranju prokrijumčario Margaret (Margit) Fischer (djevojački Szöke) i njezino dvoje tada maloljetne djece, Lelju i Darka, te im tako spasio živote.

Medalju “Pravednik među narodima” primila je Vera Pilepić, kći Kamila Firingera, a svečanosti su nazočili veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gary Koren, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i drugi uzvanici. Svečanosti je nazočio i jedan od spašenih članova obitelji, Darko Fischer, dugogodišnji profesor informatike na osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera i dugogodišnji predsjednik Židovske općine Osijek.

IMG 5706 Custom
foto: Grad Osijek

– U vremenima rata, a što smo osjetili prije 30 godina, kao i generacije iz 40-ih godina prošlog stoljeća, velik je čovjek svatko tko je uspio biti human, tko je našao snage i suprotstavio se nepravdi, sebe žrtvovao da bi pomogao i spasio nekoga čiji je život ugrožen. Tako je posthumna dodjela priznanja Kamilu Firingeru veliko priznanje i čast prvenstveno njegovoj obitelji, ali naravno i svim Osječanima i Osječko-baranjskoj županiji – rekao je župan Ivan Anušić.

Veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gary Koren prvi je put posjetio Osijek i Osječko-baranjsku županiju, a u svojoj izjavi za novinare je istaknuo kako je riječ o glavnom događaju u organizaciji Ministarstva obrazovanja i izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj ususret Međunarodnom danu Holokausta u petak.

– Drago mi je da su s nama kćerka i unuci pokojnog Kamila Firingera, ali i Darko Fischer koji je bio na čelu židovske zajednice u Osijeku. Važno je podsjetiti da je prije 2. svjetskog rata u Osijeku živjelo gotovo 3200 Židova, čime su se isticali kao druga najveća zajednica u Hrvatskoj. Nakon holokausta samo ih se 300 vratilo. To su tragične posljedice zbog čega mi je još draže vidjeti ovakvu organizaciju Ministarstva obrazovanja jer je izuzetno važno da učitelji prenose priče poput ove o Kamilu Firingeru i da se strahote 2. Svjetskog rata nikada ne zaborave – naglasio je veleposlanik Koren.

IMG 5702 Custom
foto: Grad Osijek

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić naglasio je kako je ponosan što se u Osijeku u suradnji s izraelskim veleposlanstvom organizirala ova svečanost.

– Velika je čast biti jedan od 130 hrvatskih pravednika među narodima, a što je pripalo i uglednom Osječaninu Kamilu Firingeru. Grad Osijek je mjesto spoja različitih nacija, kultura i vjera što je obilježilo našu prošlost, a isto tako obogatilo našu sadašnjost – rekao je gradonačelnik.

– Nas dvoje djece se sklonilo u Bosnu i Hercegovinu, a majka je u međuvremenu stupila u kontakt s Kamilom Firingerom i zamolila ga da na temelju pogranične propusnice koju je imao prevede nas dvoje preko granice. On je nas predstavio kao svoju obitelj, suprugu i djecu, a tog trenutka prelaska preko granice još se uvijek živo sjećam. Majka nas je upozoravala da ništa ne govorimo, a Kamilo Firinger je razgovarao s pograničnim stražarima i prelazak preko granice je bio uspješan. Nakon toga smo otišli u Firingerovu kuću, a potom vlakom do Pečuha i dalje u Mađarsku. Tada sam imao pet godina i taj događaj nam je spasio živote. Nažalost, moj otac je stradao, a nas troje i baka koja je kasnije došla smo se spasili i vratili u Osijek 1945. godine. Upravo zato smatram da je uručenje medalje “Pravednik među narodima” izuzetno značajno jer se dodjeljuje ljudima koji su znali razlikovati dobro od zla i koji su htjeli poduprijeti dobro, a Firinger je bio jedan od takvih hrabrih ljudi koji je svojim dobrim djelima ugrožavao vlastiti život – ispričao je Darko Fischer.

(www.icv.hr, tj, foto: Grad Osijek)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content