Uspješna godina iza Općine Čađavica, načelnik Rončević: Pun kapacitet i uspješan rad DV “Lipa“ potvrda su dobrog ulaganja

S dobrobiti svojih građana kao ciljem općina Čađavica je uspješno i zadovoljno okončala prošlu godinu. Kako ističe općinski načelnik Mirko Rončević, i u 2023. godini nastojat će opravdati poznatu poslovicu da se rad i trud uvijek isplate. Upravo tim povodom, osvrtom na prošlu i planovima i očekivanjima za ovu godinu, razgovarali smo s načelnikom Rončevićem.

Koje investicije biste izdvojili kao najvažnije kada se osvrnete na 2022. godine?

Kao najvažnije izdvojio bih izgradnju sportsko-rekreativnog centra u Čađavici, vrijednosti 313.862,47 eura; izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt izgradnje regionalne klaonice s rasjekaonicom mesa i hladnjačom u Čađavici, vrijednosti 231.941,30 eura; izgradnju pješačke staze u naselju Noskovci, vrijednosti 64.645,13 eura; izgradnju pješačkih staza i uređenje novog groblja u Čađavici, vrijednosti 42.130,08 eura i održavanje postojeće građevine, sanacija krovišta i ugradnja nove stolarije na društvenom domu Zvonimirovac, vrijednosti 77.800,15 eura.

Koji se događaj u vezi s općinom izdvaja od ostalih?

Uspješno je završena izgradnja i otvoren je Sportsko-rekreativni centar u Čađavici. Obilježili smo i stotu obljetnicu osnutka naselja Zvonimirovac (bivši Adolfovac) te 80. obljetnicu postojanja godina DVD-a Starin. Proveli smo javne natječaje za zakup poljoprivrednog zemljišta na 5 i 25 godina zakupa, a treba izdvojiti i vrlo uspješan rad Dječjeg vrtića „Lipa“ u Čađavici, čiji pun kapacitet je potvrda vrlo dobrog ulaganja.

Kao općina na koji način pomažete svojim mještanima svih dobnih skupina? Koje su demografske mjere našle svoje mjesto u proračunu za sljedeću godinu?

U 2022. godini dodijelili smo jednokratne naknade za 16 novorođenčadi. Općina za prvo dijete u obitelji daje 265,45 eura, za drugo 398,17 eura, a za treće i svako ostalo po 663,61 eura. Također, sufinanciramo rad Dječjeg vrtića „Lipa“ Čađavica – Matičnog odjela u Čađavici, nabavu školskog materijala za učenike osnovne škole, prijevoz učenika srednjih škola i smještaj učenika srednjih škola u učeničke domove i privatne smještaje te je s dosadašnjih 26,54 eura za novu školsku godinu 2022./23. iznos podignut na 39,82 eura za devet učenika. Dodjeljujemo i bespovratnu potporu studentima, pa je s dosadašnjih 66,36 eura za akademsku godinu 2022./23. iznos podignut na 106,18 eura za 12 studenata.

Umirovljenicima i socijalno ugroženima dodjeljujemo božićnicu u iznosu od 26,54 eura. Također, socijalno ugroženima, odnosno 20 obitelji, dodjeljujemo drva za ogrjev. Za iduću godinu planiramo potporu mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje te osigurati starijima i nemoćnima pomoć kroz provedbu projekta III. faze Zaželi – Općina Čađavica.

Kako pomažete udrugama, sportu i njegovanju kulturne baštine?

Svake godine objavljuje se Javni poziv za sufinanciranje rada udruga na području općine Čađavica. Po prijavi projekata i dostavi planova rada i financiranja dodjeljuju se sredstva svakoj udruzi. Od sportskih udruga možemo izdvojiti NK Mladost Čađavica, NK Krčevina Čađavički Lug te ŠRU „Karas“ Čađavica i ŠRU „Mrena“ Noskovci. U tu kategoriju možemo svrstati i naše lovačke udruge, „Sokol“ Čađavica i „Jelen“ Noskovci.

Po pitanju njegovanja kulturne baštine možemo izdvojiti KUD „Podravina“ Čađavica koji aktivno radi na njegovanju spomenute kulturne baštine našega kraja promovirajući i prezentirajući našu narodnu nošnju i običaje našega kraja.

Još jedna udruga koja je registrirana na području naše općine je i Udruga slavonskih uzgajivača hladnokrvnih konja koja je poznata po organiziranju smotre hladnokrvnjaka i revije zaprega.

Sve udruge su upoznate da imaju punu podršku i potporu Općine Čađavica u skladu s financijskim mogućnostima, uzimajući u obzir aktivnost svake udruge.

Koje investicije očekujete u 2023. godini? U odnosu na prošlu godinu koje promjene možete očekivati ove godine?

Planiramo izgradnju Mjesnog doma u Vraneševcima te nastaviti izgradnju pješačkih staza na području općine Čađavica. Obnovit ćemo i mrtvačnicu u Čađavici i Starinu. Slijedi i nastavak izgradnje sanitarno-fekalne kanalizacije, kao i ulaganje u mrežu javne rasvjete.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content