Kulinarske tajne iz restorana s Michelinovom zvjezdicom prenesene u RCK Ugostiteljsko-turističke škole

Radionice ICIF-a, Talijanskog kulinarskog instituta za strance, a koje je u Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek održao Chef Massimiliano Careri, bile su odlična prilika za sve one koji nemaju mogućnosti otići u inozemstvo na edukaciju.  

U sklopu “Tjedna talijanske gastronomije i slastičarstva” chef Careri koji je i instruktor talijanskog jelovnika od predjela do slastica, pripremio je domaću tjesteninu u različitim oblicima i s različitim punjenjima, da bi dan kasnije pripremio tradicionalna jela modernim tehnikama.

– Pokazali smo modernu talijansku kuhinju, pripremili smo potpuni meni, hladna i topla predjela, amuse-bouche – predjelo veličine zalogaja. Potom prvi slijed s tjesteninom, drugi slijed i ono što je važno, sve to uz korištenje tipičnih talijanskih proizvoda. Između ostalog, koristili smo ekstrakciju kore sira Grana Padano, dio koji bi se inače bacio. Iskoristili smo ga ponovno s modernim tehnikama. Kuhali smo u vakuumu i pravili želatine uz pomoć raznih enzima koji su nam pomogli u spajanju mesarekao je chef Careri prenoseći svoje tajne stečene radom u restoranima s Michelinovom zvjezdicom.

U petak je na red došla priprema restoranskih deserata, dok u subotu Tjedan talijanske gastronomije i slastičarstva završava degustacijama sireva.

papica 2
Foto: RCK UGTŠ

Radionice su bile namijenjene nastavnicima i mentorima kod poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija.

– Kod nas u Regionalnom centru kompetentnosti, mogu se naučiti nove tehnike i tehnologije obrade namirnica i pripreme hrane. Svi polaznici radionica imaju mogućnost od  vrsnih chefova, iz prve ruke dobiti odgovore na pitanja kako stvari funkcioniraju na zapadnom tržištu, koji su to suvremeni trendovi, kako poštivati kvalitetnu lokalnu namirnicu i što je to što trebamo uložiti u sebe kako bi kvaliteta ugostiteljsko-turističke usluge bila na visokoj razini istaknula je voditeljica projekta Dorotea Telarović.

Prema najavi iz RCK Ugostiteljsko-turističke škole, uskoro bi trebalo uslijediti gostovanje stručnjaka s Baskijskog kulinarskog instituta, također i sa Cafa Wine škole iz francuskog Bordeauxa.

papica
Foto: RCK UGTŠ

– Očekujemo i stručnjake s drugih eminentnih akademija iz Hrvatske i inozemstva. Nadamo se kako ćemo opciju stjecanja znanja i iskustva u inozemnom okruženju omogućiti nekome od naših polaznika, odnosno nastavnika i mentora kod poslodavaca ali i učenika – dodaje Telarović.

Inače, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek u okviru ESF projekta RCK VirtuOS kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS preuzeo je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content