Pogledajte poruku u povodu obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela: Držite oči širom otvorene!

U jednoj minuti u prosjeku 15 do 20 puta naše oči nam pružaju novi pogled na svijet. U samo tren pogled nam se može poprilično razlikovati. Pogledom možemo doživjeti mnoge lijepe stvari. No, ponekad pogledom možemo doživjeti i/ili svjedočiti nekom kaznenom djelu. 

Nitko ne može predvidjeti kada će se neko kazneno djelo dogoditi – kazneno djelo ne bira ni mjesto ni vrijeme. U takvim okolnostima važno je znati kome se žrtve i svjedoci mogu obratiti za pomoć i podršku.

Pozivom na broj Nacionalnog pozivnog centra, žrtve i svjedoci te članovi obitelji mogu zatražiti sveobuhvatnu podršku koja uključuje: emocionalnu podršku, informacije o vlastitim pravima, o tijeku kaznenog ili prekršajnog postupka i o novčanoj naknadi žrtvama te kontakt institucije ili organizacije civilnog društva koja nudi tip usluge koju pozivatelj ili pozivateljica procijene potrebnom. 116 006 linija je dostupna 24 sata svakim danom sve dane u godini, uključujući vikende, blagdane i praznike. Besplatna i anonimna 116 006 linija dostupna je na području cijele Republike Hrvatske na hrvatskom i engleskom jeziku.

Podršku mogu ostvariti neovisno da li je kazneno/prekršajno djelo prijavljeno nadležnim institucijama.

Budite i vi nečije oči!

Držite oči širom otvorene!

Europska komisija pokrenula je kampanju „Držat ću oči širom otvorene“ u suradnji s organizacijom Victim Support Europe kako bi građane osvijestila o pravima koje imaju žrtve kaznenih djela, dostupnim službama za pomoć i podršku, kao i mogućnostima prijave kaznenog djela. Svrha kampanje je potaknuti i osvijestiti bližnje; članove obitelji, prijatelje, ali i širu okolinu – da prepoznaju žrtve, pruže im svoju podršku te im pomognu prijaviti nasilje. Partneri kampanje na nacionalnih razini su Ministarstvo pravosuđa i uprave, Udruga za podršku žrtvama i svjedocima te Udruga za pomoć žrtvama Bijeli krug.

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content