Presuda s hrvatskog suda dokazuje: Snimka s kamere u vozilu može vas osloboditi krivnje

Snimke nadzornih kamera postaju iznimno korisne u posljednje vrijeme. Vidljivo je iz presude Županijskog suda u Osijeku Kž-533/2022-4 od 12. siječnja 2023. kako je snimka video nadzorne kamere iz vozila kojim je upravljala vozačica koja je na pješačkom prijelazu udarila pješaka, odigrala ključnu i presudnu ulogu u donošenju oslobađajuće presude za vozačicu. Oslobađajuće! Neovisno o činjenici što je udarila pješaka baš na pješačkom prijelazu. Neovisno o činjenici što je pješak pri tome zadobio tjelesne ozljede, piše Revija HAK.

Ozlijeđeni pješak u kaznenom postupku iskazao je kako je prije stupanja na pješački prijelaz stao, pogledao lijevo i desno po prometnici i da nije uočio dolazak vozila niti iz jednog smjera a onda da je “normalnim” hodom započeo prelaziti preko pješačkog prijelaza kada je udaren vozilom uslijed čega je pao na kolnik. Okrivljena vozačica imala je „posve drugu priču“. Navela je da je pješak iznenada i bez zaustavljanja stupio na pješački prijelaz, bez da je provjeravao stanje prometa na cesti, u trenutku kada je od pješačkog prijelaza bila udaljena 7-8 metara, pa je unatoč poduzetom kočenju došlo do naleta vozila na pješaka. No, kamera i vještak odnijeli su prevagu. Navodi okrivljene vozačice potvrđeni su i snimkom video nadzorne kamere iz vozila kojim je upravljala.

Sud je konstatirao kako vozačica nije mogla u konkretnoj situaciji uočiti pješaka dok on nije iznenada i bez zaustavljanja stupio na pješački prijelaz, bez da se kao odrasla osoba uvjeri kakva je prometna situacija. Inače bi mogao uočiti da se u blizini, na udaljenosti od oko 7-8 metara od pješačkog prijelaza kreće vozilo prema pješačkom prijelazu kojim upravlja okrivljena vozačica. Sud je iznio stav kako ona nije mogla predvidjeti i očekivati da bi kakva odrasla osoba kao što je konkretni pješak iznenada stupila na pješački prijelaz bez provjere prometne situacije. Kako prije tog stupanja na pješački prijelaz optuženica nije mogla niti uočiti nailazak pješaka oštećenika, tada toj okolnosti nije bila dužna niti prilagoditi brzinu kretanja svog vozila, reče sud.

Snimke kamera, evidentno su spasonosne u takvim situacijama, kada jedna strana evidentno ne zbori istinu. Ne daje tek samo postojanje pješačkog prijelaza pješacima apsolutno pravo da zakorače i prijeđu, od njih se također očekuju provjere.

Neovisno o tome, imajte kao vozač na umu da pješaci vrlo često pješački prijelaz smatraju zonom apsolutne sigurnosti i osobnog prostora na kojem im vozači bezuvjetno moraju pokloniti svakodobnu mogućnost sigurnog prolaza. Budite oprezni, uzmite u obzir te moguće pješačke zablude, jer svaki sudski postupak u kojem se nalazite na optuženičkoj klupi umara, a onaj u kojem vas se tereti za nanošenje tjelesnih ozljeda ili čak smrt drugog čovjeka, osobito.

(revijahak.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content