Samson i Dalila u osječkom HNK: Drugo uprizorenje nakon 1926., kad je operu režirao i ansamblom dirigirao maestro Lav Mirski

Opera C.Saint-Saensa “Samson i Dalila” biti će izvedena 9. i 11. veljače 2023. u osječkom HNK.

Operom u tri čina koju na svojim plećima i glasnicama moćno nose Dalila (mezzosopran) i Samson (tenor), ravnat će maestro Filip Pavišić, dok režiju potpisuje osječkoj publici već dobro znan i cijenjen Robert Bošković.

Ova, u Osijeku začudno do sad samo jednom izvedena opera, koja je praizvedena u njemačkome Weimaru 1877., u sebi nosi temeljne humanističke vrijednosti, kao i duh romantizma prožet klasicističkim elementima te na dojmljivo moćan način iznosi svima poznatu priču o dobrohotnoj snazi muškarca koji štiti svoj narod i lukavoj ljepoti žene koja mu želi nauditi. Prvobitno zamišljeni kao oratorij, Samson i Dalila pronicavošću skladatelja izrasli su u biser opernoga žanra.

Od najranijih dana svijetu poznat kao glazbeno čudo od djeteta, francuski skladatelj, pijanist i orguljaš Saint-Saëns glazbenoj je riznici među ostalim podario fantaziju za orkestar Karneval životinja, Treću simfoniju. Ipak njegova najpoznatija i najuspješnija opera ostaje uglazbljena biblijska priča iz Knjige o Sucima, Samson i Dalila.

Bit će to drugo osječko uprizorenje nakon davne 1926., kad je operu režirao i ansamblom dirigirao maestro Lav Mirski.

U predstavi se koriste svjetlosni efekti koji mogu uzrokovati probleme osobama oboljelim od epilepsije, upozoravaju iz osječkog HNK na čijoj se web stranici mogu kupiti ulaznice.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content