Suradnjom s hrvatskim iseljeništvom do snažnijeg razvoja Osječko-baranjske županije: Jačanje zaštite djece zajedničkim aktivnostima s američkim NCMEC-om

Kako Osječko-baranjska županija ima višegodišnju suradnju s osječkim Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, osobito intenziviranu u sklopu Akcijskog plana „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ te je kao takva prepoznata od niza međunarodnih organizacija i veleposlanstava, na poziv Nacionalnog centra za nestalu i zlostavljanu djecu, župan Ivan Anušić i zamjenik župana Mato Lukić boravili su u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno gradovima Washingtonu i Chicagu.

– Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka radi uistinu plemenit i za društvo važan i potreban posao, a koliko su stručni i predani u onom što rade govori i niz domaćih i međunarodnih priznanja koja su dobili, ali prije svega brojna djeca i obitelji kojima su pružili pomoć. Kako bi unaprijedili svoj rad, udruga surađuje s vrhunskim profesionalcima iz Centra u SAD-u, a mi kao Županija došli smo istaknuti svoju podršku s institucionalne razine da se taj odnos još dodatno unaprijedi – rekao je župan Ivan Anušić.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je ulogu koju Nacionalni centar ima u SAD-u i način na koji njihova znanja mogu implementirati u svoj rad.

viber slika 2023 02 19 17 20 42 069
Foto: OBŽ

– Razlog posjeta National Center for Missing & Exploited Children nam je bio od velikog značaja, ne samo radi uspostave još bolje suradnje i dvodnevnog treninga već radi primjera svih aktivnosti koje NCMEC provodi u svrhu zaštite djece. Kao vodeća organizacija za zaštitu djece u svijetu, vidjeli smo kako izgleda svakodnevna borba četiri stotine djelatnika, a poseban naglasak je stavljen na suradnju između policije i svih ostalih relevantnih institucija. Veliki značaj bio je i posjet župana Ivana Anušića i zamjenika Mate Lukića koji su nakon zajedničkog sastanaka i predstavljanja NCMEC-a iskazali spremnost u podršci i naše organizacije kako bi još kvalitetnije i bolje radili na zaštiti djece u Republici Hrvatskoj – rekao je Ramljak.

Odlazak u SAD za Osječko-baranjsku županiju bio je istovremeno prigoda za unaprjeđenje odnosa s hrvatskim iseljeništvom u Chicagu i Washingtonu koje u posljednje vrijeme razvija, osobito s asocijacijom ACAP (Association of Croatian American Professionals). Uz posredovanje Veleposlanstva Republike Hrvatske u Washingtonu i veleposlanika Pjera Šimunovića, generalne konzulice u Chicagu Sanje Laković te spomenute asocijacije, župan i zamjenik župana održali su niz sastanaka s predstavnicima hrvatske zajednice koji prepoznaju rast Županije i vide potencijal za ulaganje u razvoj istoka Hrvatske.

viber slika 2023 02 19 17 20 35 310
Foto: OBŽ

– Već dugi niz godina ističem da je naše iseljeništvo jedan od naših najvećih potencijala i u gospodarskom, ali i demografskom smislu, a upoznavši naše ljude u SAD-u, u to sam još uvjereniji. Predstavili smo im rast i razvoj Osječko-baranjske županije prošlih godina, projekte koje smo realizirali i naše planove za budućnost te istaknuli u kojem segmentu bismo htjeli jačati suradnju s hrvatskom zajednicom. Činjenica da ćemo u srpnju predstaviti Županiju na sedmoj konferenciji ACAP 2023 u Zagrebu, najvećem okupljanju hrvatsko-američke profesionalne zajednice, govori da su prepoznali potencijal suradnje i ulaganja u našu Županiju – istaknuo je župan Anušić.

-Upravo naše razne mjere za jačanje poduzetništva i obrta, poticanje zapošljavanja, naše prepoznavanje ključnih grana gospodarstva i njihovo posljedično jačanje, razvoj poljoprivrede i turizma te u konačnici izgradnja Gospodarskog centra kao kruna svega onog što radimo na gospodarskom jačanju Županije dali su nam jednu novu dimenziju prepoznatljivosti i atraktivnosti za strana ulaganja, što se i pokazalo odlaskom u SAD – zaključio je župan.

Također, preporučili su i određena područja za razvijanje suradnje između Osječko-baranjske županije i saveznih država u SAD-u, uz buduću pomoć veleposlanstva.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content