U suhopoljskoj Općinskoj knjižnici obilježen Svjetski dan čitanja naglas

U Općinskoj knjižnici „Matija Gubec“, volonteri suhopoljske udruge KrEdA proveli su još jednu zanimljivu aktivnost, ovoga puta u povodu Svjetskog dana čitanja naglas. U prostorima Knjižnice, bilo je u četvrtak vrlo glasno i živo. Volonteri udruge KrEdA su u sklopu programa „Vesela knjižnica“, koji već dugi niz godina provode uz potporu Općine Suhopolje, organizirali edukativno zabavno druženje za djecu.

Voditeljica ove zabavne radionice bila je magistra primarnog obrazovanja Katarina Moslavac, koja je osmislila interaktivno kreativno-čitalačko druženje.

– Cilj Svjetskog dana čitanja naglas je pokazati ljudima širom svijeta da je čitanje i pismenost temeljno ljudsko pravo koje svima pripada. Tijekom posljednjih godina Svjetski dan čitanja naglas razvio se u aktivnost milijuna čitatelja širom svijeta kako bi odali počast značaju i važnosti čitanja. Metoda glasnog čitanja važna je za razvijanje čitateljskih vještina i uspjeh u školi. Glasno čitanje djeci često služi i kao prevencija poteškoća u čitanju koje se mogu javiti već u najranijoj dobi. Aktivnosti smo prilagodili mješovitom uzrastu naše grupe, pa su tako starija djeca čitala mlađima koji su ih rado slušali i pratili pokretima i gestama. Na taj način smo svi zajedno sudjelovali i dobro se zabavili – rekla nam je K. Moslavac.

Po završetku aktivnosti svi su sudionici dobili diplome za aktivno sudjelovanje i kreativno osmišljene straničnike, kao poticaj za nastavak čitanja i kod kuće.

– Kao i uvijek, naša je misija „zaljubiti“ djecu u čitanje. Nastojimo različitim aktivnostima motivirati i potaknuti naše sumještane od najranije dobi na duženje s knjigom i slikovnicom. Često nakon naših druženja čitalačke „zadatke“ uputimo i roditeljima, jer ako djeca i u obiteljskom okruženju budu usmjeravana na slikovnice i knjige, vjerojatnije je da će izrasti u zainteresirane čitače, a mi u KrEdi smatramo da je to izuzetno važno i svakako se držimo one poznate izreke da “Djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle!“ – rekla je predsjednica Udruge Natalija Kožić Lukačević.

(www.icv.hr, nkl)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content