U Zokovom Gaju održana tradicionalna manifestacija ”Driapanie perja” u organizaciji Matice Slovačke

Matica Slovačka Zokov Gaj u svom je društvenom domu organizirala 19. manifestaciju ”Driapanie perja”, odnosno prikazala običaj čijanja perja kako su to nekada radili Slovaci u ovome kraju. Naravno običaj je onaj prepoznatljivi slavonski s obzirom da su Slovaci u Slavoniji već dugi niz godina. Manifestaciji su nazočili Goran Pačalat u ime pokrovitelja manifestacije Općine Zdenci te Andrija Kuric u ime saveza Slovaka RH, a dobrodošlici na početku uputila je predsjednica Matice slovačke Zokov Gaj Vesna Kunštek.

– Moje je srce večeras puno. Mi smo mala Matica i maksimalno se trudimo prikazati običaje nas Slovaka u Hrvatskoj i kako smo uložili veliki trud u organizaciju ove manifestacije, prelijepo je vidjeti da je naš dom prepun. Hvala svima koji su došli, hvala našim gostima i svima koji su nam pomogli u organizaciji i naravno veliko hvala mojim članovima Matice na nemjerljivom trudu i radu sve ove godine – rekla je Kunštek.

Goran Pačalat obratio se u ime Općine Zdenci.

– Prije svega moram ispričati načelnika Tomislava Durmića koji nije mogao nazočiti, ali je prenio riječi pozdrava i velike pohvale za vaš rad i posebno organizaciju ovako lijepe manifestacije. Meni kao dijelu mlađe generacije ovo je nešto posebno jer neprocjenjivo je naučiti o običajima naših predaka, odnosno vidjeti kako se nekad živjelo i što se radilo. Hvala Matici iz Zokovog Gaja što se svake godine trud ovo pripremiti i time čuvaju običaje i Slovaka i Hrvata ovoga kraja – rekao je Pačalat te otvorio manifestaciju, a nakon toga su domaćice iz Zokovog Gaj prikazale običaj čijanja ili drapanja perja te otpjevale i nekoliko tradicionalnih slovačkih pjesama.

U nastavku programa svoje su točke izveli Matica slovačka Osijek, Miljevci, a predstavili su i članovi istih svojim literarnim uradcima na slovačkom i hrvatskom. Program je vodila mlada Andrea Kunštek na izvornom slovačkom jeziku što je još jedan dokaz čuvanja jezika i kulture Slovaka u Hrvatskoj. Bila je ovo lijepa večer koja je pokazala svu ljepotu i vrijednost i Hrvata Slavonaca i Slovaka koji godinama žive u ovom kraju te još jednom potvrdila neraskidivu vezu ova dva naroda.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content