Završna konferencija “Svaki glas je važan” u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu: Veći naglasak na participaciji mladih i prezentiranju njihovih zaključaka javnosti

Završna konferencija “Svaki glas je važan” projekta “Legosi imaju stav” održana je u utorak, 21. veljače u prostoru Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u osječkom prigradskom naselju Višnjevac.

-Projekt je počeo 1. rujna 2021. godine i sada završava početkom ožujka 2023. godine, pa smo kraj veljače iskoristili da provedemo konferenciju o participaciji djece u sustavu socijalne skrbi, a pod simboličnim nazivom “Svaki glas je važan”. S obzirom da mi radimo s ranjivom skupinom djece koja dolaze iz obitelji s niskim socijalno-ekonomskim statusom i zapravo su upućena na tretman poludnevnog boravka, to je jedna socijalna usluga koju mi pružamo, prepoznali smo da je doista važno poraditi na njihovoj participaciji pa smo osmislili ovaj program. Projektom “Legosi imaju stav” stavili smo veći naglasak na participaciju mladih i prezentiranje njihovih zaključaka javnosti, stručnjacima i donositeljima odluka. Želja nam je bila djeci i mladima prenijeti znanja i vještine potrebne za učinkovitu participaciju i osnažiti ih za sudjelovanje u društvu općenito – istaknula je Martina Nikolić, voditeljica projekata i stručna suradnica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Projekt koji je proveo Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, odobren je od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a u okviru programa Erasmus+ i to je bila ključna aktivnost.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su rezultati projekta te su informirani sudionici i javnost o problemima mladih. Interesantno je kako su na konferenciji najviše sudjelovali mališani koji su govorili o aktivnostima koje su provodili u poludnevnim boravcima, a prema izresenom najviše su se bavili temama prijateljstva, kako biti dobar prijatelj, te raznim vrstama ovisnosti, kao i raznim oblicima ponašanja.

U sklopu konferencije održane su i radionice, mališani su prema gradovima iz kojih dolaze podijeljeni u grupe, a zajedno sa svojim voditeljima i voditeljicama su birali teme o kojima će raspravljati. Sve je na kraju “začinjeno” kvizom i provjerom usvojenog znanja, a pobjednice, dvije djevojčice, nagrađene su burnim pljeskom.

Na konferenciji je još i predstavljena publikacija “Legosi imaju stav” koju su izradila djeca i mladi uključeni u program.

-Posebnost ovoga događaja je bila izrazito velik broj uključene djece i mladih u samu organizaciju ali i realizaciju konferencije. Program je oblikovan prema željama i uputama djece i mladih. Smatramo da je ovo pravi primjer participacije! Sudjelovanje više od 50 djece i mladih, volontera ali i donositelja odluka uz razne aktivnosti, uz priliku za međusobno upoznavanje, zajedničko učenje ali i provjeru usvojenog kroz kviz, sažetak su našeg druženja – ističe psihologinja Martina.

IMG 5855

Dodala je kako je u projekt bilo uključeno više od 45 volontera, a u cijelom projektu je sudjelovalo više od 300 sudionika. Organizirano je pet okruglih stolova, izrađena je digitalna publikacija a ono što je zapravo najvažnije je da su djeca sama birala teme radionica koje žele provoditi.

-Bitno je naglasiti i da su djeca sama donosila neke zaključke i da smo se jednom mjesečno sastajali na Vijećima mladih gdje smo iskomunicirali svi zajedno što nam je to važno i što mi mislimo da se u lokalnoj zajednici treba promijeniti – kaže Nikolić.

Ističe kako se projekt provodio sa djecom iz svih poludnevnih boravaka, a njih je 7 diljem 5 slavonskih županija. Tu su osim Osijeka još Požega, Virovitica, Našice, Podgorač, Vinkovci i Slavonski Brod.

-U svakom poludnevnom boravku je minimalno 12 djece tako da je riječ o 100-tinjak djece koja svakodnevno koriste usluge Centra, pa su se uključivali u projekt. Bilo je dosta i vanjskih sudionika, volontera koji su i sami organizirali neke akcije poput prikupljanja otpada koje su bile jako posjećene i drago nam je da su iskoristili potencijal ovog projekta- rekla je Nikolić.

Istaknula je još kako je tijekom provedbe projekta održano preko 70 radionica u 8 poludnevnih boravaka Centra, a putem društvenih mreža promovirana je participacija i teme važne mladima (Instagram, TikTok), te je organizirana tribina u prirodi Kopačkog Rita, sve uz kontinuiranu provedbu evaluacije projekta.

– Povratne informacije koje dobivamo od djece govore nam o velikom značaju takvih programa. Ono što smo kroz evaluacije dobili je da im se svidjelo što su imali priliku iznijeti svoje mišljenje. Osobno mi se čini da im je ovo dobro došlo kao poligon za isprobavanje, da su proaktivniji po tom pitanju. Ranije su više iskazivala malodušnost i govorili kako im je svejedno. Djeca su osjećala nekad kako nije bitan njihov glas i da se on čuje, a sad vide kako uz to što će reći nema garancije i upitno je hoće li zaista biti po njihovom, ali se povećavaju šanse. Prihvaćaju kako je jako važno nešto iskomunicirati na primjeren način i zauzeti neki primjereni stav – zaključuje Nikolić.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content