Elizabeta Majstorović brojnoj virovitičkoj publici predstavila “Bljeskove”, roman s posebnim naglaskom na odrastanje i ljubavnu tematiku

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, sinoć (petak) je predstavljen roman “Bljeskovi” autorice Elizabete Majstorović.

Brojnu publiku na samom je početku pozdravila knjižničarka Mirjana Kotromanović, a potom i predstavila autoricu ovog zanimljivog romana za mlade s osobitim naglaskom na odrastanje i ljubavnu tematiku.

Virovitičanka Elizabeta Majstorović pedagoginja je i nastavnica hrvatskog jezika. U rodnom gradu završila je osnovnu i srednju školu, a u Zagrebu fakultet. Godine 2016. diplomirala je kroatistiku (nastavnički smjer) i pedagogiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Sudjelovala je na brojnim književnim natječajima, a prošle godine u digitalnom zborniku “Kristalna pepeljara”, u sklopu natječaja za najbolju kratku kriminalističku priču, objavljena je i njezina priča “T u srcu”.

MG_9802

“Bljeskovi” je ujedno i prvi roman mlade virovitičke autorice objavljen u listopadu 2022. godine. Glavna junakinja Vanesa tinejdžerica je koja dolaskom u srednju školu upoznaje Danijela, mladića koji ju je iz nepoznatog razloga zaintrigirao. Roman prati Vanesine doživljaje i osjećaje, njezino odrastanje i lekcije koje uči o životu, a ono najvažnije, uči voljeti sebe.

-Rekla bih da je roman namijenjen mladima, ali i odraslima koji žele na neki način promišljati o svojoj prošlosti. Mislim da je i stil pisanja iz tog razloga pomiješan. Dijelom sam se trudila vratiti u svoj adolescentski um, a tu su mi uvelike pomogli moji stari sačuvani dnevnički zapisi, a dijelom sam ubacila i promišljanja o prošlosti iz takoreći odrasle perspektive – rekla je Majstorović i kroz smijeh naglasila kako (iako za vrijeme pisanja ovog romana nije mogla pobjeći od vlastitih iskustava i osjećaja), ipak nije riječ o autobiografskoj priči.

-Vanesa je čak u mnogočemu hrabrija i mudrija od Elizabete, barem one mlade Elizabete. Pokušala sam uklopiti svoje iskustvo u priču kako bih dobila na uvjerljivosti, ali ipak je to na kraju krajeva samo priča – dodala je.

MG_9811

U nastavku večeri, u opuštenom razgovoru s Mirjanom Kotromanović, mlada virovitička autorica govorila je o samom procesu pisanja već spomenutog romana, o tome kad joj se prvi put javila želja za pripovijedanjem, te o književnim žanrovima koje voli. Otkrila je i kako neće stati na “Bljeskovima”…

-Imam već nekoliko započetih tekstova, a u nastajanju je i knjiga koja će najvjerojatnije biti zbirka kratkih priča – zaključila je.

Oduševljena publika i brojni prijatelji Elizabetu su nagradili velikim pljeskom, a ovu lijepu književnu večer svojim su nastupom uveličale Antea Lukač i Sara Vranić.

(www.icv.hr, ts, foto: T. Szabo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content