Gradonačelnik Krešimir Kašuba uručio ugovore o sufinanciranju udruga iz područja kulture i sporta: Za 2023. godinu predviđeno ulaganje u udruge je oko pola milijuna kuna

U gradskoj vijećnici Grada Našica danas (petak) je gradonačelnik Krešimir Kašuba uručio ugovore za dodjelu financijskih sredstava udrugama i klubovima iz područja sporta i kulture. Gradonačelnik je ugostio predstavnike udruga s područja grada i rekao kako su udruge vrlo važne za funkcioniranje Našica, a svako njihovo djelovanje itekako se vidi.

Predstavnici udruga u međusobnom su se obraćanju zahvalili gradonačelniku na dosadašnjoj podršci, a okosnica svega je da su udruge nedjeljiva cjelina s gradom i bez grada ne mogu funkcionirati te se preporučuju i nadalje za suradnju.

U ime HKD Lisinski Marijan Šarić se zahvalio gradonačelniku na suradnji i rekao kako im je najvažnija podrška Grada, te da svi zajedno trebaju raditi za dobrobit istog.

– Mislim da je vidljiv naš rad i doprinos kulturnom i društvenom životu grada Našica. Isto tako sudjelujemo na raznim manifestacijama i tako pronosimo našu kulturu, tradiciju i običaje- rekao je Šarić i dodao.

– Našice nude puno toga, a broj odrađenih sati se više ne može ni pobrojati, obzirom da postojimo 134 godine i imamo 90-ak aktivnih članova. Djelujemo u nekoliko sekcija: dječja folklorna sekcija, veteranska, mlađa folklorna sekcija, mješoviti pjevački zbor, kazališna sekcija, sekcija tradicijskog rukotvorstva i svi odvajamo svoje slobodno vrijeme i volontiramo za što bolju promociju tradicijske kulture ovog grada. HKD Lisinski Našice promovira i grofovsku obitelj Pejačević, pogotovo u ovoj godini kada slavimo 100. obljetnicu Dorine smrti- rekao je Šarić.

Predsjednik Sportske zajednice Grada Našica Nikola Antolović rekao je kako je Sportska zajednica najmnogobrojnija udruga u Našicama, ako uzmemo u obzir da ima 38 aktivnih klubova s 1008 aktivnih sportskih članova i još dodatno oko tisuću ljudi starije populacije koji se bave sportom rekreativno.

– Skoro trećina populacije grada Našica je u sportu na bilo koji način. Zahvalio bih se gradonačelniku i Gradskom vijeću što su nas podržali i ove godine. Svi naši članovi znaju da je Grad samo podrška i svi rade volonterski u svojim klubovima. Ulažemo kontinuirano u infrastrukturu svih objekata koji su u vlasništvu Grada, u prostorije nogometnih klubova, karate klubova, gimnastičkih klubova i nemam nikakve primjedbe jer je potpora grada Našica prisutna i zahvaljujem se na istoj- rekao je Antolović.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba je izjavio kako su udruge jako važne za život grada, ali isto tako i animaciju djece i mladih što je višestruko korisno.

– Potpisali smo ugovore za udruge u kulturi i sportu u iznosu od oko 220 tisuća eura. Ukupna vrijednost za 2023. godinu koja je namijenjena za kulturu i sport je oko pola milijuna eura, a ovo je prvi dio koji smo potpisali. Našice su kulturno i povijesno središte i ove godine obilježavamo stotu obljetnicu smrti Dore Pejačević. Grad Našice njeguje tradiciju zdravog duha i sporta, a naš najveći promotor je svakako naša perjanica i ponos RK NEXE i uz njih nismo samo poznati na državnoj razini nego i na Europskoj, ali ništa manje nisu važni ni nogomet, ni naši prvaci ŠUD Šaran, i svi drugi sportovi u gradu koje na ovaj način podupiremo. Na promociji Našica trebamo svakako raditi kako bi se medijski prenijelo sve naše kulturno djelovanje, pogotovo u ovoj godini kada obilježavamo 100 godina od smrti naše najpoznatije Našičanke Dore Pejačević. Obzirom da imamo bogatu kulturnu i prirodnu baštinu moramo se potruditi da ju i promoviramo kako bi se za nju i znalo- rekao je gradonačelnik Kašuba.

Udrugama je danas dodijeljeno 21.240,00 eura od ukupnog iznosa za 2023. godinu, od ukupno 177.290,00 eura, dok je za sport izdvojeno 192.450,00 eura od ukupno 316.550 00 eura za 2023. godinu.

Ugovore su tako potpisali: HKD Lisinski, Tamburaško društvo Dora Pejačević, SKUU Franjo Strapač, Markovac Našički, Gradska glazba Našice, HKD “Vukojevci”, Matica umirovljenika, (gradska udruga umirovljenika) Našice, Udruga za hrvatsku povjesnicu Našice, SKUUD “Ivan Brnjik Slovak” Jelisavac, Ogranak matice Hrvatske Našice i Sportska zajednica Grada Našica

Kako je ovo prvi dio sufinanciranja koji je odobren udrugama, a značajno će doprinijeti njihovom radu, u gradu i okolici se očekuju brojna kulturna i sportska događanja.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content