Iskaznice za uporabu pesticida zamijenit će potvrde koje stupaju na snagu u travnju

Stupanjem na snagu novog Zakona o održivoj uporabi pesticida više nema potrebe za izradom i posjedovanjem iskaznica kojima se dokazuje završena izobrazba o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Naime, prema novom Zakonu, koji je stupio na snagu 23. travnja prošle godine, uvodi se uporaba e-vjerodajnica odgovarajuće razine za pristup Fitosanitarnom informacijskom sustavu te će se uvidom u FIS provjeravati statusi korisnika. Iz Ministarstva napominju i da je Fitosanitarni informacijski sustav nadograđen tako da je u studenom prošle godine provedena migracija svih postojećih podataka u novi sustav.

Tim povodom posjetili smo za Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede VPŽ, gdje nam je sve to pojasnila voditeljica službe Ana-Marija Čajkulić ističući da je novi sistem vrlo efikasan i nije kompliciran kako to neki poljoprivrednici misle.

– Svi profesionalni korisnici za zaštitu bilja koji su upisani u FIS bazu i imaju važeću potvrdu, mogu pristupiti na web portal ePoljoprivreda putem NIAS sustava i sami si isprintati potvrdu sa barkodom koja im služi kao dokaz da imaju pravo kupiti sredstva za zaštitu bilja. Te iste potvrde s barkodom stupaju na snagu 23. travnja ove godine tako da će na prodajnom mjestu sredstva moći kupiti, ne kao dosad s iskaznicom, nego s novom valjanom potvrdom. Važno je reći da se svaki poljoprivrednik koji ima pristup u sustav eGrađanin i ima važeću potvrdu, može istu sam isprintati, čime je značajno pojednostavljen kompletan postupak – kaže Čajkulić i dodaje da se u slučaju svih eventualnih problema poljoprivrednici mogu obratiti u Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede gdje će im pojasniti sve nejasnoće. 

ana marija cajkulic

– Mnoge buni izraz „vjerodajnica”. Radi se naime o obrascu koju izdaje banka preko mTokena ili preko nove osobne iskaznice. Radi se u stvari o korisničkom imenu i zaporci kojom se pristupa na aplikaciju eGrađanin. Prije je svaki poljoprivrednik nakon položenog tečaja o pravilnoj uporabi pesticida iz Ministarstva poljoprivrede dobivao potvrdu koja mu je stizala na kućnu adresu, a sad nakon položenog ispita bude upisan u naš sustav. Na taj način automatski ulazi u sustav eGrađani gdje automatski dolazi potvrda s barkodom na kojoj je jasno da je ta osoba imenom i prezimenom uspješno završila izobrazbu – kaže Čajkulić i najavljuje nove tečajeve.

– Ovaj mjesec organizirat ćemo osnovni tečaj održive uporabe pesticida koji će se održati u Virovitici. Tečaj je obvezan za sve one koji još nemaju završenu izobrazbu, održavat će se od 27. do 30. ožujka u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici i za sve je polaznike besplatan – rekla nam je ravnateljica Ana-Marija Čajkulić.

(www.icv.hr, bs)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content