Kako funkcionira sustav odlaganja biootpada? Kora od jabuke i ljuska od jaja na odlagalištu postaju kompost za nove cvjetne gredice

Jedna od najvećih novina prošle godine bili su smeđe kante i kontejneri za biootpad. U njih se odlaže sve ono što se može vratiti „majci prirodi“, odnosno što će raspadanjem stvoriti novi, kvalitetni humus na gradskom odlagalištu. Građani posao odvajanja biootpada dobro rade, kaže Borna Đurđević, voditelj Gradskog odlagališta i rukovoditelj službe za komunalni otpad tvrtke Flora, pa je dosad skupljeno više od 1000 tona.

– Naši su korisnici prepoznali što je to biootpad i uspješno ga odvajaju. Međutim, najveći je problem što u taj otpad korisnici još uvijek stavljaju vrećice, čak i one platnene, pa ih naši djelatnici moraju ručno trgati i sortirati kako bi izdvojili samo biootpad. Ovim putem apeliram na sve građane da u smeđe kante i spremnike odlažu „čisti“ otpad, bez vrećica i torbi: ljudske jaja, talog kave, kore, ostatke zemlje u teglama, lišće, granje iz vinograda i voćnjaka, travu, kosu… – ističe B. Đurđević. U budućnosti su za sva kućanstva planirane i biorazgradive vrećice, dodaje.

A što se događa s biootpadom koji odložimo u smeđu kantu?

Sakupljeni biootpad se prvo higijenizira u komposterima na odlagalištu, onda se ubrzava proces kompostiranja, nakon čega dolazi do aerobnog odležavanja u klimatskim uvjetima. Pritom dolazi do dodatne degradacije i razgradnje, a rezultat je kvalitetan i hranjiv kompost koji ima novu svrhu.

– Ovo proljeće ćemo na našim cvjetnim gredicama u gradu moći vidjeti taj prvi kompost. On je zasad isključivo za javne površine, no kasnije će, kako količine budu rasle, i građani moći doći po njega za potrebe svojih vrtova i cvjetnih gredica. Oni su prvi pridonijeli njegovom nastajanju i zato ima smisla da od toga imaju koristi. S time ćemo zapravo završiti kružni ciklus gospodarenja otpadom, što je i smisao svih ovih promjena i obveza – ističe Đurđević.

(www.icv.hr, mlo, Ilustracija: Freepik)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content