Kolektivna (ne)odgovornost: Za kontejnere u zgradama odgovaraju svi stanari, a kazne će se plaćati iz pričuve

Najavljeno „zavirivanje“ u kante i kontejnere te kažnjavanje onih koji se ne budu držali obveze odvojenog odlaganja otpada postavilo je pitanje: što sa zgradama i tko će biti krivac ako se u kontejner za plastiku odloži staklo, a u smeđu kantu uz biootpad npr. pelene?

– Svi – odgovara Borna Đurđević, voditelj Gradskog odlagališta i rukovoditelj Službe za komunalni otpad tvrtke Flora.

– Odgovornost je pritom na cijeloj zgradi, ali mislim da se svi stanari u zgradi mogu dogovoriti oko ove obaveze. Budući da svaka zgrada ima svoju pričuvu, iz nje će se plaćati kazne. Ujedno, svaka zgrada morat će o svom trošku ograditi te kontejnere ili ih na neki drugi način osigurati da u njih otpad ne bacaju i prolaznici, odnosno stanari obližnjih kuća ili drugih zgrada. Svjesni smo da je to problem i da ga treba riješiti – ističe B. Đurđević.

Dodaje kako je na području Virovitice i okolice organizirano oko 40 eko otoka i da gotovo svaka zgrada ima svoj; s plavim, žutim i smeđim kontejnerima. Dosad su u suradnji s građanima, ističu, već riješili neke od većih problema na koje su nailazili na terenu – kontejneri su nekima bili predaleko od stana, nekima pak preblizu ulazu pa nisu mogli parkirati bicikle. Negdje su pak prostorije namijenjene za kontejnere stanari pretvorili u spremišta, pa su tako dislocirani poslužili da ih koriste i drugi.

– Te smo probleme načelno riješili u suradnji sa stanarima, a ovdje smo i dalje za sva pitanja i savjete – kaže Đurđević.

Tomislav Uzel, voditelj Odjela za sakupljanje papira, stakla i ambalaže u tvrtki Flora Vtc, dodaje kako statistike pokazuju da čovjek iz stana prosječno izađe šest do sedam puta dnevno.

– Dobra je to prilika da se barem jedan izlazak iskoristi za, primjerice, baciti staklenku, kore od povrća nakon ručka ili letke i kutije. Savjesnim odlaganjem učinit ćemo puno ne samo za okoliš, već i za našu djecu i unuke koji najbolje uče iz bliskih primjera – smatra Uzel.

(www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content