Na okruglom stolu u Virovitici predstavljena publikacija “Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse”

U Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije na današnjem (srijeda) okruglom stolu u organizaciji Ženske sobe i u suradnji s Udrugom S.O.S. Virovitica, predstavljena je publikacija pod nazivom “Žrtve kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu – rezultati istraživanja i iskustva iz prakse”. Publikacija sadrži rezultate provedenih istraživanja o položaju i pravima žrtava kaznenih djela u hrvatskom kaznenopravnom sustavu.

– Ženska soba s partnerima već više od dvije godine provodi projekt “Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela” u sklopu kojeg smo proveli niz istraživanja o položaju i ostvarivanju prava žrtava kaznenih djela. Ono što smo htjeli napraviti je dobiti podatke od svih dionika u sustavu, ali i od žrtava kaznenih djela o njihovim mogućnostima i načinu ostvarivanja prava- rekla je urednica publikacije i voditeljica istraživanja Anamaria Drožđan-Kranjčec iz Ženske sobe.

MG_0306-CustomIstraživanja obuhvaćaju pitanja upućivanja žrtava u njihova prava od strane policije, državnog odvjetništva i sudova, ostvarivanje tih prava, komunikacije sa žrtvama te korištenje instituta namijenjenih zaštiti žrtava kaznenih djela, a veliki naglasak je stavljen i na pitanje kompenzacije žrtvama sukladno Zakonu o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela.

– Istraživanja su bila sveobuhvatna i odnosila su se na različita područja, poput pitanja provedbe pojedinačne procjene, upućivanje žrtava na prava i ostvarivanje prava sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku, primjeni Zakona o novčanoj naknadi žrtvama kaznenih djela, provođenje pojedinačne procjene potreba žrtava, ispitivanje žrtava putem audio-video uređaja i slično. U istraživanjima je sudjelovalo 177 osoba i to predstavnici policije, državnog odvjetništva, sudova, organizacija civilnoga društva, žrtve kaznenih djela i drugi relevantni dionici– rekla je A. Drožđan-Kranjčec.

Žrtve kaznenih djela u kaznenom postupku imaju određena prava koja su im zagarantirana zakonom i međunarodnim dokumentima, a rezultati istraživanja ukazuju, iako su učinjeni mnogobrojni pozitivni koraci s ciljem zaštite žrtava, da još uvijek postoje mjesta za unapređenje zaštite i postupanja sa žrtvama kaznenih djela.

MG_0323-Custom– Kroz sedam sveobuhvatnih analiza iznjedrili smo određeni set preporuka i kako smo izdali ovu publikaciju idemo u zagovaračke aktivnosti, odnosno ovakve javne aktivnosti kakva je i današnji okrugli stol. Proći ćemo oko 15 županija u Hrvatskoj s ovakvim aktivnostima, ići na sastanke s nadležnim tijelima i institucija, u pravilu sa preporukama za unaprjeđenje– ističe A. Drožđan-Kranjčec.

U provedbi istraživanja i izradi publikacije sudjelovali su eminentni stručnjaci i stručnjakinje koji se bave kaznenim procesnim pravom i pravima i položaju žrtava u kaznenom postupku. Inače, projekt “Organizacije civilnoga društva kao ključni akteri u standardizaciji sustava za podršku žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela” provodi Ženska soba u partnerstvu s Udrugom za podršku žrtvama i svjedocima, Hrvatskim pravnim centrom i partnerskom organizacijom s Islanda, Samtok um kvennaathvarf (The Women’s Shelter). Projekt je podržan od Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content