Na Svjetski dan pripovijedanja učenici srednjih škola Virovitičko-podravske županije pisali o avionima koji nestaju, tajnama iz prošlosti i potrazi za slobodom

Na prvi dan proljeća ljubitelji pisanja i čitanja obilježavaju svoj dan, Svjetski dan pripovijedanja, pa su to kao priliku za druženje iskoristile srednje škole Virovitičko-podravske županije te okupile tridesetak svojih učenika u online događaju. Zahvaljujući prednostima digitalnih alata u nastavi, kao što su video pozivi, svi su sudionici bili na istom virtualnom mjestu u isto vrijeme, a njega su iskoristili na zabavan, kreativan i koristan način – pisanjem originalnih priča na engleskom jeziku.

Ovogodišnji događaj treći je po redu, a pobjednička priča nastala je iz pera učenika 3. razreda tehničara za elektroniku Srednje škole Marka Marulića Slatina koji su osmislili vrlo ozbiljnu priču s elementima misterija o sjenama iz prošlosti. Pobjednici Slaven Minauf Benko, Luka Jurešić i Patrik Horvat izabrani su glasanjem svih sudionika što znači da je priča ovoga trojca prepoznata kao najbolja u konkurenciji sedam drugih priča koje su okupljene u digitalnoj knjizi.

U uvodnom su dijelu ovoga događaja, učenici imali priliku provjeriti svoja znanja iz književnosti i filma kvizom, a nakon toga su tijekom dva sata trebali napisati originalnu priču prema naslovu koji im je dodijeljen slučajnim odabirom. No, kao da ovakav zadatak sam po sebi nije dovoljno zahtjevan, priču je trebalo napisati, a zatim i prepričati ostalim sudionicima na engleskom jeziku. Glavne i odgovorne za sve aktivnosti bile su profesorice engleskog jezika, Sanja Špoljarić iz Srednje škole Marka Marulića Slatina i Gabriela Tomljanović iz Tehničke škole Virovitica, a podršku su im dale kolegice iz Strukovne i Industrijsko-obrtničke škole Virovitica profesorice Silvija Pošta, Mirjana Pokupić, Katarina Tkalčec te profesorica Željka Balković koja je bila mentorica pobjedničkoj ekipi.

Ciljevi ovoga događaja su povezivanje škola u županiji suradnjom u zajedničkoj aktivnosti, razvijanje kreativnosti kod učenika, poticanje učenika na pisanje i pripovijedanje priča te dodatna prilika učenicima da koriste engleski jezik. Na kraju aktivnosti kao što je ova, nastavnici iznova dobivaju potvrdu činjenice da je njihov posao jedan od najzanimljivijih jer imaju priliku promatrati kreativnost na djelu te pratiti kako od samo nekoliko riječi nastaje napeta kratka priča s elementima horora, trilera ili znanstvene fantastike.

Zanimljivo je da je, osim natjecanja iz engleskog jezika, ovo jedina prilika za učenike naše županije da javno pokažu svoje vještine engleskog jezika. Vrijednost ovakvih aktivnosti prepoznao je Upravni odjel za obrazovanje i demografiju koji s pročelnicom Martinom Bunić svake godine spremno pruža podršku ovom događaju, dok je Pučko otvoreno učilište Slatina s ravnateljicom Danijelom Fabric Fabijanac osiguralo nagrade za pobjedničku ekipu te će ih ugostiti na kino predstavi po njihovom izboru. Organizatorice se zahvaljuju svim sudionicima na njihovoj podršci i entuzijazmu te uloženom trudu i vremenu.

(www.icv.hr, sš; foto S. Špoljarić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content