Nakon četverogodišnje stanke održan Sajam strukovnih zanimanja: Sedam strukovnih škola s područja VPŽ predstavilo se pred 500-tinjak osmaša

Nakon četverogodišnje stanke, Virovitica je ponovno bila domaćin Sajmu strukovnih zanimanja koji je uvodno izdanje imao 2019. godine. U sportskoj dvorani Tehničke škole okupilo se više od 500 osmaša, uz predstavljanje sedam strukovnih škola s područja Virovitičko-podravske županije.

Predstavili su se tako Srednja škola Stjepana Ivšića Orahovica, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Srednja škola Marka Marulića Slatina, Industrijsko obrtnička škola Virovitica, Strukovna škola Virovitica, Tehnička škola Virovitica, Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača, te Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica koji ima dva srednjoškolska programa (pomoćni kartonažer i pomoćni krojač).

Sajam je otvorio virovitičko-podravski župan Igor Andrović, uz nazočnost gradonačelnika Virovitice Ivice Kirina i njegove zamjenice Vlaste Honjek-Golinac, pročelnice za obrazovanje i demografiju VPŽ Martine Bunić, ravnatelja HZZ-a Područnog ureda Virovitica Hrvoja Belobrka, ravnatelja Opće bolnice Virovitica Dinka Blaževića, predsjednika HGK Županijske komore Virovitica Zlatka Pleše, tajnice Sportske zajednice VPŽ Dore Međimorec… Otvorenju su prisustvovali i brojni ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja VPŽ, u čije ime je sve nazočne pozdravio ravnatelj Tehničke škole Virovitica Dino Davidović.

– Virovitičko-podravska županija stipendira sva deficitarna strukovna zanimanja poput zidara, tesara i pekara, odnosno sve one smjerove za koje smatramo da su te godine deficitarni na tržištu rada. Stipendija koju dodjeljujemo iznosi 500 kuna mjesečno te smatram da je to dobar poticaj da učenici upišu baš ta zanimanja. Također, važno je napomenuti da ne stipendira samo Županija, već i pojedine tvrtke, tako da iznos kojeg učenici mogu dobiti potencijalno može biti i veći – istaknuo je Andrović te dodao:

IMGL3880

 

– Na tržištu rada postoji strašan nesrazmjer radne snage budući da se nude one struke koje nisu potrebne, a za ove koje nedostaju nema previše zainteresiranih. Znam da je danas možda gimnazija najzanimljivija jer dobar dio osmaša još niti ne zna koji je njihov cilj, no ne moraju svi upisati gimnazije niti su svi za fakultete, a mi ih upravo na ovaj način želimo potaknuti da se odluče za neko od deficitarnih zanimanja te da po završetku srednjoškolskog obrazovanja već nakon par dana mogu naći posao za koji će biti adekvatno plaćeni – dodao je.

Poruku za sve okupljene učenike imao je i gradonačelnik Ivica Kirin.

335535180 1155489501791704 8434225940496263686 n

– Čovjek je najsretniji kada radi ono što voli i kada ima priliku stvoriti nove vrijednosti, stoga vam svima poručujem da se bavite upravo onime što vas ispunjava. Također, razvijajte se u tom smjeru. Radite na sebi, jer rad je jedino mjerilo i samo njime možete sebi i svojim obiteljima osigurati egzistenciju – poručio je gradonačelnik Kirin. 

Spomenuli smo kako je sajam posjetilo 500-tinjak osmaša, a brojni od njih još uvijek nisu odlučili gdje će nastaviti svoje školovanje. Među njima su i Niko Milković te Juraj Bauer iz slatinske OŠ Josip Kozarac, a kažu kako ih je najviše privukao smjer kuhar.

– Sajam je zanimljiv jer se može vidjeti što nam se nudi nakon završetka osnovne škole, no još ne znam što upisati. Nekako mi se od strukovnih zanimanja najviše sviđa smjer kuhar, ali ostalo je još malo vremena do upisa tako da moram dobro promisliti- rekao je Niko, a s njim se složio i Juraj.

Zanimanje kozmetičar pobudilo je pak interes kod Noe Pleša iz virovitičke škole OŠ IBM, dok se Neva Barčanac, iz iste škole, vidi u Matematičkoj gimnaziji.

– Voljela bih upisati Matematičku gimnaziju, a ne smatram da su strukovna zanimanja lošija od gimnazijskih programa. Ako upišem gimnaziju znam da ću morati na fakultet, dok po završetku obrazovanja u strukovnoj školi mogu naći posao koji bi mogao biti i dobro plaćen- kaže Neva.

A po dobre savjete učenici osmih razreda mogli su se zaputiti na štandove gdje su svoja iskustva s njima spremno podijelili učenici srednjih škola. Jedna od njih je i Androniky Mandić, učenica Tehničke škole smjer medicinska sestra/tehničar opće njege.

– Volim pomagati ljudima i to je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih sam upisala ovaj smjer. Većina cura koje znam želi ići na viši stupanj po završetku srednjoškolskog obrazovanja, a svi želimo raditi u svojoj struci. Ukoliko netko od osmaša razmišlja upisati ovaj smjer, poručila bi im da to svakako učine jer ovo naše zanimanje je nešto posebno- kaže.

Svoj smjer osmašima bi preporučio i Josip Bukovac iz Industrijsko obrtničke škole Slatina.

MG 9720 Custom

– Zanimalo me programiranje i rad s računalima te sam tako pronašao CNC i vidio koliko tu ima potencijala i koliko može biti zanimljivo. Možemo izraditi što god poželimo, a ima i dosta posla za CNC operatere na našem području. Škola je super, profesori također, a svi koji bi voljeli raditi nešto zanimljivo mogli bi se pronaći u ovom usmjerenju- rekao je Josip.

Svima onima koji još ne znaju što bi, dobar savjet uputila je Marinela Lovrenčec, budući agroturistički tehničar.

– Smjer je četverogodišnji i izabrala sam ga upravo iz tog razloga jer mogu otići na fakultet ukoliko se za to odlučim, a mogu i naći posao u turizmu ili ugostiteljstvu ako ne budem željela. Naša strukovna zanimanja su važna jer uvijek treba netko tko će nešto raditi, no moja poruka za sve bila bi da upišu ono što žele i ono što ih zanima- kaže Marinela.

A za mišljenje smo na kraju upitali i Alena Đuraseka, nastavnika stučnih predmeta u SŠ Marka Marulića za zanimanje poljoprivredni tehničar.

– U poljoprivredi nikada nije bilo bolje što se ulaganja i poticaja tiče, no zanimanje od strane osmaša je dosta slabo. Možda bi učenici više upisivali ovaj smjer da ga županije dodatno stipendiraju, čak i neki poslodavci, no moram reći kako budućnost zapravo leži u samozapošljavanju. U poljoprivredi uvijek ima potencijala i mogućnosti mješovitih gospodarstava tako da tko god upiše ovaj program neće pogriješiti- zaključuje Đurasek.

Uz srednje škole, na Sajmu su sudjelovali i HGK – županijska komora Virovitica, HOK Područna obrtnička komora VPŽ, Hrvatski zavod za zapošljavanje, Udruženje obrtnika iz Virovitice i Slatine, Opća bolnica Virovitica, Panonski drvni centar kompetencija, Hrvatske šume Uprava šuma Slatina, Jan Spider, Ugostiteljstvo Horvat, Contorte grupa, Degal, Jerbić d. o. o., Bilić, PP Orahovica i Slavić inženjering, a na sajmu se predstavio i Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri HZZ-a koji je nedavno otvoren u Virovitici, a koji pruža profesionalnu i uvijek dostupnu pomoć učenicima i roditeljima prilikom odabira zanimanja.

(www.icv.hr, mra, vpz.hr, foto: K. Toplak, M. Rajnović)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content