Održano 5. Međunarodno natjecanje ”Zlatni Orah” u restoranu Višnjica: Doznajte pobjednike

U organizaciji Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, u partnerstvu s Regionalnim centrom kompetentnosti, Ugostiteljskom školom Osijek te pod generalnim pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i stručnim pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza, u Restoranu Višnjica održan je 5. Zlatni orah – međunarodno natjecanje slastičara.

Natjecanje se održavalo u dvije kategorije, učenici-slastičari i profesionalci, a ukupno je predstavljeno 38 torti. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo činili su vrhunski majstori kuhinje i slastica. Predsjednica je bila slovenski masterchef Alma Rekič, a članovi ujedno i članovi WACHS-a, Svjetske kulinarske organzacije Nermin Hodžić iz BiH, Jordan Nastanović iz Srbije, poznati hrvatski kuhari Gostimir Dragić i Branko Ognjenmović te izbornik Hrvatske kulinarske reprezentacije Marinko Jurešić.

U tijeku ocjenjivanja odličnu radionicu održala je poznata hrvatska slastičarka Lada Osredečki pod nazivom ”Quick fondant i dekoriranje svečanih torti”. Nakon ocjenjiivanja svih torti proglašeni su najbolji, no prije toga održana je svečanost otvaranja manifestacije kojoj su nazočili župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, dogradonačelnik Slatine Ilija Nikolić, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i mnogi drugi. Na početku je sve nazočne pozdravio predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Dražen Šafar izrazivši veliku sreću i zadovoljstvo što je ovo natjecanje ponovno organizirano.

– Od srca zahavljujem svima koji su nam pomogli u organizacij, našim partnerima i pokroviteljima, donatrorima, stručnom ocjenjivačkom povjerenstvu i najveće hvala svim sudionicima koji su došli iz cijele Hrvatske te BIH, Srbije i Mađarske. Naš Zlatni Orah postao je je najjače i najznačajnije slastičarsko natjecanje u Hrvatskoj i na to smo iznimno ponosni. Hvala vam svima od srca– rekao je Šafar.

U ime partnera Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljske škole Osijek obratila se projektna menadžerica Centra Dorotea Telarović.

– Drago mi je da smo postali dio ovog odličnog projekta i priče Udruge iz Slatine, a posebno smo na to pristali zbog naše mentorice u Centru Sandre Jadek koja nam je jaka spona u razvoju mladih slastičara u Centru. Vjerujem da će naša suradnja potrajati jer ovaj je događaj vrijedan i na visokoj je državnoj razini – rekla je Telarović.

Dogradonačelnik grada Slatine Ilija Nikolić pozdravio je sve nazočne te pohvalio Udrugu organizatora na velikom promociji grada Slatine.

– Dolaskom ove Udruge i ovih velikih ljudi dobili smo u Slatini jako puno i ja im se u ime Grada i svoje osobno od srca zahvaljujem na svemu što rade i ogromnoj promociji grada. Ova manifestacija zasigurno je već sada postala naš “brand”– rekao je Nikolić.

U ime stručnog ocjenjivačkog povjerenstva obratila se predsjednica istog Alma Rekič pohvalivši sve slatke uratke u obje kategorije.

– Prvo ću se osvrnuti na učenike slastičare i reći da sam jako zadovoljna kao i moji kolege ocjenjivači s njihovim uradcima. Jako su dobro pripremili svoje torte, ali bilo je tu nekih stvari na kojima još moraju raditi i na koje smo im ukazali na našem razgovoru nakon ocjenjivanja. U svakom slučaju, lijepo je bilo vidjeti talent ove mladosti i samo neka tako nastave. Profesionalnci su također pokazali odlično znanje, doista nam nije bilo lako donijeti odluku o najboljima i moram čestitati svima kao i organizatorima koji su pripremili odličnu slastičarsku priredbu– rekla je Rekič.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni pohvalio je rad Udruge kuhara i slastičara grada Slatine i veliki trud na promociji gastronomije.

– Svaka pohvala prije svega Draženu Šafaru i Sandri Jadek na onome što naporno i konstantno rade, a to je promocija kulinarstva i slastičarstva. Ovo je odlična priredba i naravno da je HKS uvijek tu kako bi pomogao koliko može– rekao je Crleni.

Generalni pokrovitelj 5. Zlatnog Oraha je Virovitičko-podravske županija, a njen prvi čovjek, župan Igor Andrović, biranim je riječima pričao o udruzi organizatora te njenim čelnim ljudima, nagrađivanim hrvatskim majstorima kuhače Draženu Šafaru i Sandri Jadek.

– Presretan sam što je ovako velika priredba u Slatini i našoj Virovitičko-podravskoj županiji. Ovo je možda i najbolji način promocije turizma naše županije, njenih ljepota i vrijednosti i onoga bez čega turizam ne ide, a to je gastronomija. Velika pohvala udruzi kuhara i slastičara grada Slatine na svemu što su učinili, na napornom radu i trudu i veselim se ovom događaju i iduće godine- rekao je Andrović.

Na kraju svjetla reflektora bila su uperena u one najbolje. Tako je u kategoriji učenika slastičara pobjedu odnijela Iva Štraub iz Srednje škole Isidora Kršnjavog Našice, drugo mjesto pripalo je Lani Megloba iz Gospodarske škole Varaždin, a treće je osvojio Tin Kinčić iz Srednje škole ”Ban Josip Jelačić” Zaprešić.

– Prvi sam puta na Zlatnom orahu i evo posrećilo mi se da i pobijedim. Svi su imali lijepe torte, svi su se trudili i kako su nam rekli organizatori i suci na početku, pobjeda je od svih nas, zaista je tako jer ovo je neprocjenjivo druženje, stvaranje novih prijateljstava i ono što mene posebno ispunjava, a to je usavršavanje u poslu koju volim. Hvala svima od srca, ovo je za mene neprocjenjiv događaj– rekla je pobjednica Iva Štraub.

U kategoriji profesionalaca najbolju tortu od oraha napravila je Dajana Bošnjak iz Osijeka, drugo mjesto i srebrnu medalju osvojila je Matija Katić iz Našica dok je bronca pripala Emini Rožajac iz Sarajeva. Svi natjecatelji kući su otišli ruku prepunih poklona, a posebne nagrade dobili su učenica Antonia Ercegovac iz Srednmje škole Braće Radića Kaštel Štafilić koja je do Slatina i na Zlatni Orah putovala autobusom, vlakom, tramvajem i autom, samo da bi došla na natjecanje, te profesionalac Robert Mihajlovts iz Republike Mađarske za majstorski rad u vizualnom izgledu i figurama na torti.

– Čestitam svim kolegama i kolegicama slastičarima koji su pripremali torte, bile su doista prekrasne i ukusne. Na Zlatnom orahu sam redovno i uvijek volim doći, ovo mi je druga pobjeda i doista sam presretna, ali prije svega moram reći da smo mi zajedno pobjednici jer najveća je nagrada biti ovdje- rekla je pobjednica Dajana Bošnjak.

Na kraju, svi nazočni kušali su specijalitete restorana Slavonije i Baranje, jela od autohtonih namirnica. Udruga kuhara i slastičara grada Slatine ponovno je nadmašila same sebe, napravila slastičasku bajku koju je teško nadmašiti, ali kao sami kažu, godina je pred njima i slijedi novi izazov.

(www.icv.hr, vg)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content