U Hrvatskoj ukinute kontrole na unutarnjim zračnim granicama: Ubrzan i olakšan prolazak preko zračnih luka

Od nedjelje, 26. ožujka ukinute su kontrole na unutarnjim zračnim granicama. Naime, Hrvatska je s 1. siječnjem ove godine postala država članica Schengenskog područja te su time ukinute kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama, a sada su ukinute i one na unutarnjim zračnim granicama. 

Tako je devet međunarodnih zračnih luka u Hrvatskoj započelo s punom primjenom Schengenske pravne stečevine, a radi se o međunarodnim zračnim lukama u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru, Puli, Rijeci, Osijeku, na Malom Lošinju i Braču u kojima se nad putnicima u unutarnjim letovima, odnosno letovima unutar schengenskog prostora, više neće obavljati granična kontrola, priopćilo je Ministarstva unutarnjih poslova (MUP).

Isto tako, dodaju, s današnjim danom u cijelosti završava put potpune primjene Schengenske pravne stečevine, čije smo blagodati u graničnim prijelazima na kopnenom i morskom dijelu počeli osjećati s ulaskom u novu 2023. godinu.

Značaj i važnost primjene schengenskih pravila u zračnom prometu vjerno dočaravaju podaci prema kojima od ukupnog broja putnika u zračnom prometu, u prosjeku 70 posto će biti putnici unutar Schengena, a 30 posto izvan Schengenskog prostora. Izuzetak u tom smislu je Zračna luka Dubrovnik u kojoj će u prosjeku omjer schengenskih i neschengenskih putnika biti podjednak, odnosno 50:50 posto. Primjena schengenskih pravila u zračnim lukama u velikoj mjeri će ubrzati tokove putnika i rasteretiti rad granične policije, ističe se u priopćenju.

Ono što je prethodilo uspješnom ispunjenju ovog strateškog cilja Vlade RH je uspješan završetak ciklusa schengenskih evaluacija i to posebice u području upravljanja vanjskim granicama. Ta evaluacija je u zračnim lukama provedena u lipnju 2016. i studenom 2017. godine, nakon čega je potvrđena potpuna usklađenost schengenskih standarda u svim zračnim lukama u RH.

To je ujedno i rezultat izuzetnog angažmana svih nadležnih tijela i posebno uspješne koordinacije s operatorima zračnih luka, s obzirom na potrebne infrastrukturne prilagodbe putničkih terminala te potrebu izmjene postojećih tokova putnika,  ističe MUP.

Potpunom primjenom Schengenske pravne stečevine u zračnom prometu, na svim zračnim lukama RH bit će implementirani svi tranzicijski planovi i obavljene sve potrebne infrastrukturne prilagodbe u cilju definiranja tokova putnika, odnosno odvajanja schengen i non-schengen letova.

Upravo u tijeku turističke sezone očekuje se povećanje broja dolaska putnika u RH, a ukidanje granične kontrole na unutarnjim letovima utjecat će na ubrzani i olakšani prolazak preko zračnih luka bez zadržavanja, što će značajno povećati interes turista za dolazak u RH zračnim putem odnosno njihovo putničko iskustvo učiniti još ugodnijim, stoji u priopćenju.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content