U povodu obilježavanja Svjetskog dana voda učenici OŠ Ivane Brlić-Mažuranić posjetili tvrtku Virkom

Učenici četvrtih razreda Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Virovitica u povodu Svjetskog dana voda proveli su terensku nastavu u sklopu koje su posjetili Virkom, virovitičku tvrtku koja se bavi javnom vodoopskrbom, odvodnjom te pročišćavanjem otpadnih voda, a ondje su im dobrodošlicu zaželjeli direktor tvrtke Damir Marenić te voditelj laboratorija Slavko Kepec.

– Svake godine povodom Svjetskog dana voda dolaze nam učenici osnovnih škola, a danas su nas posjetili učenici 4. razreda OŠ IBM. U tim im prigodama ukratko prezentiramo našu tvrtku, način na koji se voda zahvaća, obrađuje, distribuira i kontrolira njezina zdravstvena ispravnost. Djeci je to uistinu zanimljivo jer se po prvi puta susretnu s time, a nama je drago kada im možemo pokazati kako voda zapravo dolazi do njihovih domova te ih upoznajemo s načinima štednje vode – rekao je Marenić.

MG_0192

Učenici su tako saznali na koji način voda stiže do svakog doma u gradu i prigradskim naseljima, prošli su kroz pogon gdje se odvija pročišćavanje voda te su razgledali laboratorij u kojem se vrši praćenje kvalitete vode, a ujedno i pomoću mikroskopa promatrali uzorak vode iz bare.

– Pošto danas obilježavamo Svjetski dan voda, odlučili smo izaći na terensku nastavu i posjetiti Virkom. O vodi učimo kroz predmet “Priroda i društvo”, ali učimo i kroz hrvatski jezik gdje radimo korelaciju, odnosno tekstove o vodi, razne prezentacije i slično. Djeca kroz sve četiri godine početnog školovanja uče o vodi, ali i obilježavaju Svjetski dan voda. Mališani su oduševljeni ovakvom terenskom nastavom, a ujedno su još puno toga naučili o cijelom sustavu – rekla je Renata Kovač, učiteljica 4.b razreda.

A oduševljenje ne skrivaju niti učenici 4.a i 4.b razreda koja su kroz ovu terensku nastavu naučili puno o sastavu vode te zašto je voda važna.

– Bilo mi je baš super i zanimljivo na nastavi. Puno toga sam naučio o samoj vodi i pročišćavanju voda, vidjeli smo bakteriju na mikroskopu koja živi u vodi i baš je bilo zabavno. Naučio sam i da vodu crpe iz zemlje i da ju prvo moraju pročistiti te pregledati u laboratoriju da bi onda stigla do nas – rekao je učenik Sebastijan.

MG_0234

– Uz to što je bilo zanimljivo, bilo je i vrlo poučno. Naučili smo puno toga, a pogotovo da treba više štedjeti vodu. Vidjeli smo mikroskopom da u nekim rijekama i barama ima puno mikroorganizma. Voda mora proći kroz pročišćivač i analizu da bi ona bila spremna za piće – kaže učenica Petra.

“Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu” ovogodišnja je tema za Svjetski dan voda koji se svake godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode.

Ovogodišnji Svjetski dan voda govori o potrebi ubrzavanju promjena koje su nužne kako bi se riješila kriza povezana s vodom i kanalizacijom. Kako voda utječe na sve nas, svi moramo nešto poduzeti.

(www.icv.hr, ib; foto: I. Barčan)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content