U Virovitici obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom: Iduća akcija na rasporedu 1. travnja

Ove godine, po 18. puta obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom kako bi se podigla svjesnost o potrebama i potaknulo otklanjanje bilo kakvih predrasuda o osobama s istim.

Sindrom Down kromosomski je poremećaj koji nastaje zbog viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Taj poremećaj sprječava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta.

Udruga za Down sindrom Virovitičko-podravske županije Dan je obilježila prigodnim štandom u centru Virovitice u subotu, 18. ožujka. Cilj je bio senzibiliziranje zajednice s osobama koje imaju ovaj sindrom.

-Na našem štandu prolaznici su, uz dobrovoljni prilog, mogli doći do radova koje su izradili naši članovi i njihovi roditelji. Riječ je o oslikanim šalicama, platnenim vrećicama, okvirima i ukrasima s prigodnim proljetnim i uskrsnim motivima – objasnila je dopredsjednica Udruge za Down sindrom Virovitičko–podravske županije Željka Špoljarić.

Članove udruge danas su posjetili i akciju podržali virovitički gradonačelnik Ivica Kirin, njegova zamjenica Vlasta Honjek – Golinac i predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett – Škvarić.

Budući da postoje tri kopije 21. kromosoma, regularni tip sindroma Down poznat je i kao trisomija 21. Tako je i za datum obilježavanja službeno odabran 21. ožujka kao simbolično predstavljanje tih triju kopija 21. kromosoma. Toga se dana obuvaju i šarene čarape, a time se šalje poruka o prihvaćanju različitosti. Diljem svijeta odvijaju se različite aktivnosti koje pomažu u postizanju jednakih prava i dostojanstva osoba s Down sindromom te boljih uvjeta i kvalitete njihova života.

Iduću sličnu akciju Udruga za Down sindrom VPŽ imat će na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici 1. travnja.

(www.icv.hr, mš)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content