U Virovitici održana javna tribina u sklopu projekta “Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima”

U Tehnološko-inovacijskom centru u Virovitici danas (četvrtak) održana je javna tribina u sklopu projekta “Učini pravu stvar za dječji osmijeh – podrška udomiteljskim obiteljima (faza II)”. Riječ je o projektu Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek kojeg provodi u partnerstvu sa zavodima za socijalni rad iz Virovitice i Vinkovaca.

Prema riječima Ivana Ćalete, socijalnog radnika u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu, cilj projekta je unaprijediti i zaštiti prava djece promicanjem udomiteljstva i pružanjem podrške udomiteljskim obiteljima na području Vukovarsko-srijemske, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije.

– Na tribini smo govorili općenito o značaju udomitelja, kako se postaje udomitelj, gdje se prijaviti, koje su prednosti udomiteljstva, dakle o općenitom konceptu udomiteljstva kao načinu alternativne skrbi za djecu koja su izdvojena iz svojih obitelji. U cijeloj Hrvatskoj, pa i tako na području Virovitičko-podravske županije, nedostaje udomitelja. Sva djeca koja su izdvojena iz svojih obitelji imaju dvije opcije, ili će biti u ustanovi ili će ići u udomiteljsku obitelj. Udomiteljske obitelji se uvijek nekako čine blaža opcija za dijete, najviše iz razloga što udomitelji imaju mogućnost biti fokusiraniji na djecu, u odnosu na mogućnosti koje pruža ustanova – rekao je Ćaleta, dodavši kako je smisao projekta potaknuti građane da razmisle o udomiteljstvu i tako osiguraju djeci u potrebi nužnu sigurnost. 

Partner na projektu je i Hrvatski zavod za socijalni rad – Područini ured Virovitica.

– Potreba za udomiteljima je velika. Imamo premali broj udomitelja u odnosu na potrebe. Ovo je prilika da pozovemo sve koji su na bilo koji način zainteresirani da se jave u naš Područni ured. Cijeli postupak je jednostavan, svatko tko je zainteresiran se može javiti ili telefonski ili osobno doći u naš Zavod. Objasnit ćemo im cijeli postupak, dati popis dokumentacije koju je potrebno prikupiti i potom krenuti sa podnošenjem zahtjeva i provjeravanjem ispunjavanja svih zakonskih uvjeta. Tijekom postupka se obavlja razgovor sa socijalnim radnikom, psihologom i prolazi se edukacija. Nakon toga, ako su zadovoljene sve pretpostavke i zakonski uvjeti, dobiva se dozvola za udomiteljstvo – rekla je Ivana Hunjet, pravnica u Zavodu.

(www.icv.hr, mp, mlo; foto: M. Lovrenc)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content