U Virovitici premijerno izvedena predstava “Kugina kuća” nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar

U virovitičkom Kazalištu danas (petak) je premijerno izvedena predstava “Kugina kuća” Augusta Šenoe, nastala u koprodukciji Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, a sve pod režiserskom palicom Ivana Planinića. Ova predstava, po riječima režisera, nesumnjivo zauzima stožerno mjesto i predstavlja trajnu vrijednost unutar hrvatske književnosti.

“Kugina kuća” donosi tako priču o selu koje je poharala ova bolest, a u kojoj Jela, jedan od likova, u konačnici spoznaje kako niti jedan vlastiti interes nebi trebao biti iznad interesa pripadajuće zajednice.

– Prilikom stvaranja ove predstave, izabrali smo, od brojnih mogućih motiva iz Šenoinog djela, individualnu odgovornost prema zajednici koju je majka Jela izdala kako bi spasila svoju kuću, odnosno svog sina Radeta, budući da je mislila da je on ondje. Kuga je tako zaobišla kuću, no pokosila je cijelo selo, kao i sina koji se zatekao u selu. Ova predstava poziva tako na promišljanje možemo li zapravo osuditi majku, ili bi trebali suosjećati s njezinom ljubavlju prema vlastitom djetetu- kaže Lino Brozić, glumac u zadarskom Kazalištu lutaka, napominjući pritom kako u vječnoj bitci između dobra i zla, barem u ovoj predstavi, ipak pobjeđuje zlo.

Ulogu Jele utjelovila je Virovitičanka Ana Cmrečnjak koja se osvrnula na svoj lik i istaknula što joj je predstavljalo najveći izazov.

– Dosta je zahtjevna bila izmjena animatora i lika majke koji se događa u predstavi. Mogu reći kako je to uistinu bilo izazovno, no tijekom cijelog procesa taj se postupak stabilizira tako da je u konačnici sve ispalo kako treba. Zahtjevna je i uloga Jele, prvenstveno iz razloga što mi je partner lutka, tako da je sve ovisilo o kolegama kako će oni animirati Radeta. Dali smo si puno vremena i truda, pogotovo za prvu scenu kada je Rade, odnosno lutka, bio najzastupljeniji i u kojoj Jela i on pokušavaju stvoriti toplu atmosferu doma- ističe Ana, pohvalivši pritom svoje kolege koji su joj pomogli “oživjeti” njezinog partnera što joj je uvelike olakšalo utjelovljenje njezine uloge.

Uz Anu, u predstavi je igrao i Virovitičanin Silvijo Švast koji se naknadno priključio glumačkoj ekipi.

– Desetak dana boravio sam u Zadru, zbog zdravstvenih problema nisam uspio pohvatati sve kako treba, no drago mi je što smo tada prošli ono najzahtjevnije, prvi dio predstave, odnosno animaciju u troje. Po povratku u Viroviticu kolege su mi snimile predstavu, a moja je dužnost bila naučiti to sve kako bi im na probama oduzimao što manje vremena i kako bi im zapravo na taj način zahvalio na svemu što su napravili za mene. To su kolege koje znam od studentskih dana, nismo morali nalaziti neki zajednički jezik, a ujedno smatram da su ljudi, kako u Kazalištu Virovitica tako i u Kazalištu lutaka Zadar, jedan pravi tim koji radi odlične stvari- zaključuje Silvijo.

Ova glumačka postava predstavu je proteklog tjedna u Kazalištu Virovitica odigrala sedam puta, a uz današnju premijeru još je šest puta odigrana za učenike osnovnih škola. 

Uz režisera Ivana Planinića, u realizaciji predstave sudjelovali su Nikša Marinović, Maja Marjančić, Robert Košta, Anita Goreta, Darko Petković, Frane Papić i Luka Gamulin, dok glumačku ekipu, uz spomenutu trojku, još čini i Dominik Karakašić.

(www.icv.hr, mra, foto: Kazalište Virovitica)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content