Udruga Hrvatski domobran organizirala značajnu i vrijednu proslavu: Obilježeno 30 godina domobranstva u Orahovici

Svečanošću i radnom skupštinom udruge Hrvatski domobran, obilježeno je 30 godina domobranstva u Orahovici. Obilježavanju ove velike i značajne obljetnice nazočili su gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Slatina Ivan Levar, predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković te predstavnici ostalih braniteljskih udruga s orahovačkog područja. Uvod u obljetnicu dao je dopredsjednik Hrvatskog domobrana Orahovica Miroslav Gazda iznošenjem povijesti domobranstva u Orahovici.

– 1994. imali smo 487 članova, to je bilo nakon osnivanja i na to smo bili izrazito ponosni, a danas imamo 26 članova i to puno govori što znači 30 godina u životu. Povijest domobranstva u Orahovici, nakon Domovinskog rata, počela je u kasnu jesen 1992. godine kada je u prigodi prisege i predaje barjaka samostalnoj Domobranskoj bojnoj Orahovica po prvi puta nakon 1945. postrojena orahovačka Domobranska satnija, njih 70-ak preživjelih pripadnika hrvatskih oružanih snaga, bojovnika iz Drugog svjetskog rata. Počasni pozdrav svima tada je dao general Zvonimir Červenko i tako je sve počelo, a godinu potom, uz veliku pomoć prijatelja iz Osijeka te velik broj rodoljuba iz drugih gradova, na čelu s generalom Červenkom, te uz podršku tada već oružanih orahovačkih postrojbi, osnovali smo Udrugu, tada Društvo ratnih veterana Hrvatski domobran Orahovica- započeo je Gazda i dodao:

30-godina-domobranstva-u-Orahovici-8-Miroslav-Gazda-Custom– Prvi predsjednik bio je zastavnik Josip Bašić, a nakon njegove smrti dužnost je preuzeo Milan Damjanović kao predstavnik novog naraštaja orahovačkih domobrana. Nakon što nas je i on nažalost napustio, predsjednik postaje satnik Stjepan Dujmić koji tu dužnost vrši i danas. Treba svakako reći kako je barjak udruge ratnih veterana donirala i kumovala Blaženka Mozer, tada kao predsjednica Općine Orahovice. Kroz ovih 30 godina odradili smo velik posao. Ističem podizanje spomen križa hrvatskim bojovnicima iz Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata na gradskom groblju u Orahovici te spomen obilježje našim poginulim bojovnicima Drugog svjetskog rata u tzv. Klancu. Stalno smo dio svih obljetnica iz Domovinskog rata, a redovno obilježavamo i sve obljetnice stradavanja Hrvata u Drugom svjetskom ratu- rekao je Gazda.

Održana je potom i radna skupština na kojoj je predsjednik Stjepan Dujmić u sklopu izvješća o radu naglasio redovan i marljiv rad na očuvanju istine u Domovinskom ratu i uspomene na poginule branitelje te očuvanje istine o stradavanju hrvatskih bojovnika iz Drugog svjetskog rata. Nakon ostalih podnesenih izvješća, koja su jednoglasno usvojena, obratili su se i gosti. Predsjednik UHBL PTSP VPŽ Miroslav Milovuković istaknuo je kako je hrvatskih branitelja sve manje, te kao prioritet svih braniteljskih udruga naglasio povećanje broja članstva.

– Sve braniteljske udruge imaju sve manje članova, ali nadam se da će nam se pridružiti i ostali pripadnici postrojbi koji su bili s nama u vrijeme rata, a također da ćemo i mi poživjeti još koju godinu pa da zajedno očuvamo istinu o Domovinskom ratu i naše poginule suborce– rekao je Milovuković.

Predsjednik udruge Hrvatski domobran Slatina, Ivan Levar, također je izdvoji kako je, kao i svim braniteljskim udrugama, i u domobranstvu sve manje članova.

– Teško je govoriti o broju članova, kod nas u Slatini je također zabilježen ogroman pad članstva, ali ne damo se i zato pozivam i vas da ne klonete, ne odustajete, i idemo zajedno dalje boriti se za očuvanje povijesti domobranstva na ovim prostorima– rekao je Levar.

Završnu riječ imao je gradonačelnik Saša Rister koji je pozdravio rad Udruge te čestitao orahovačkim domobranima njihovu značajnu obljetnicu.

30-godina-domobranstva-u-Orahovici-5-Custom– Prije svega čestitam vam 30 godina domobranstva u gradu Orahovici. Značajna je ovo obljetnica i zahvaljujem vam se na svemu što radite u vidu uspomene na Domovinski rat i sveukupne hrvatske povijesti. Suradnju imamo odličnu i siguran sam da će tako biti u ubuduće, a naravno Grad i ja osobno ćemo vam uvijek biti na raspolaganju. Već smo dogovorili i suradnju na skorom tiskanju knjige 30. godina Domobranstva u Orahovici autora Miroslava Gazde koja će biti jedan odličan pečat ovoj velikoj obljetnici-z aključio je Rister te tako najavio izdavanje knjige “30 godine Domobranstva u Orahovici” koju je već dovršio autor Miroslav Gazda i kroz nekoliko dana ista će biti tiskana te promovirana.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content