Udruga Prvi hrvatski redarstvenik VPŽ u Suhopolju obilježila 32. obljetnicu „Krvavog Uskrsa“

Udruga Prvi hrvatski redarstvenik podružnica VPŽ danas (subota) je obilježila 32. obljetnicu pogibije prve hrvatske žrtve Domovinskog rata, hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića koji je poginuo 31. ožujka 1991. godine u akciji, kasnije nazvanoj „Krvavi Uskrs“, na Plitvičkim jezerima.

Tim povodom udruga Prvi hrvatski redarstvenik u suradnji s Općinom Suhopolje, Osnovnom školom Suhopolje i UHBDR-om Suhopolje održala je u novoobnovljenoj streljani u suhopoljskoj osnovnoj školi, Međužupanijsko braniteljsko natjecanje u gađanju zračnom puškom. Ovaj događaj započeo je s odavanjem počasti na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima ispred zgrade Općine gdje su počast odala izaslanstva Općine Suhopolje na čelu s načelnikom Goranom Doležalom, Općine Gradina predvođeno načelnikom Josipom Vučemilović-Jurićem, PU virovitičko-podravske predvođeno načelnikom Marcelom Štrokom, izaslanstvo Prvog hrvatskog redarstvenika VPŽ na čelu s predsjednikom udruge Željkom Tomšićem, kao i predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Na natjecanju je sudjelovalo 10 seniorskih ekipa s 31 natjecateljem iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, grada Zagreba, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Virovitičko-podravske županije. U kadetskoj konkurenciji natjecali su se pojedinačno učenici suhopoljske osnovne škole.

Nakon završenog natjecanja, a prije dodjele priznanja, svim nazočnima obratili su se domaćini i uvaženi gosti.

Tom prigodom predsjednik Prvog hrvatskog redarstvenika VPŽ Željko Tomšić podsjetio je sve na akciju koja se dogodila prije 32 godine.

20230325_124223_1067x800

– Krajem ožujka 1991. nekoliko stotina pripadnika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje, Antiterorističke jedinice Lučko te Posebne jedinice policije Kumrovec, koja se uputila pomoćnim pravcem, krenulo je noć uoči Uskrsa prema Plitvicama. U ranim jutarnjim satima 31. ožujka na glavnom pravcu kretanja, zapriječenog balvanima, kolonu vozila s hrvatskim specijalcima napali su teroristi samoproglašene tzv. SAO Krajine i na njih otvorili vatru iz okolne šume. U autobus pun hrvatskih redarstvenika uletjela je i tromblonska mina koja nasreću nije eksplodirala zbog neizvučenog osigurača. Mladi pripadnici hrvatske policije izišli su iz vozila, rasporedili se uz cestu i u šumi, uzvratili vatru u protivničkom smjeru te su napredovali po dubokom snijegu i magli. Sukob je potrajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni povući se. Uspješno provedenom akcijom na Plitvicama napokon je uspostavljen mir, ali ono po čemu će akcija Plitvice ostati zapamćena, stradanje je prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, pripadnika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje. Zbog žrtve i odvijanja na blagdan Uskrsa, akcija je prozvana i Krvavi Uskrs, tragični dio naše hrvatske povijesti koji će nam zauvijek ostati u sjećanju – rekao je Željko Tomšić.

Sve nazočne tom prigodom je pozdravio i gradonačelnik grada Virovitice Ivica Kirin koji je i ovoga puta istaknuo važnost branitelja u ratu, ali i u miru.

20230325_124253_1067x800

– Hrabrost i odlučnost hrvatskih branitelja, ali nadasve njihova ljubav i odanost Hrvatskoj, donijela nam je mir i slobodu koju sada svi zajedno baštinimo. Branitelji su bili prvi kada je trebalo braniti zemlju, ali također su prvi i sada kada treba čuvati dignitet Domovinskog rata, ali isto tako tu istinu prenijeti na one koji ostaju i koji dolaze iza nas. Nikada ne smijemo smetnuti s uma da je upravo policija bila prva koja se oružano suprotstavila neprijatelju, ali isto tako je važna i danas u miru kada brani suverenitet RH i svoje građane. To se također odnosi i na sve branitelje s kojima Grad Virovitica ima odličnu suradnju a vjerujem da će tako biti i dalje – rekao je tom prigodom Ivica Kirin.

Nazočnima se obratio i načelnik PU VPŽ Marcel Štrok koji je istaknuo ponos što su upravo policajci bili ti koji su se prvi hrabro suprotstavili agresoru.

20230325_124648_1067x800

– To nikada ne smijemo zaboraviti, a vi njihovi kolege i suborci, kao i mi ostali, pamtit ćemo i obilježavati ove važne obljetnice iz Domovinskog rata. Hvala vam za vašu hrabrost u ratu, ali isto tako i za vaše inicijative u miru – obratio se svim nazočnim braniteljima Marcel Štrok.

U ime općine Suhopolje sve nazočne su pozdravili i zahvalili im predsjednik Općinskog vijeća općine Suhopolje i predsjednik UHBDR-a Suhopolje Marijan Brlek te ravnatelj OŠ Suhopolje Anto Škraba.

20230325_125111_1067x800

Nakon toga proglašeni su i rezultati natjecanja. U kategoriji seniora ekipno je prva UHBDR Suhopolje ispred HVIDR-e Virovitica i UBVDR Koprivnica. Pojedinačno je najuspješniji bio Velimir Petrović (UHBDR Suhopolje), ispred Mladena Grbe (UHBDR Suhopolje) i Josipa Viljevca (HVIDRA Virovitica).

Kod kadetkinja je prva bila Matea Vlasak, dok je kod kadeta 5.-6. razred slavio Tomislav Plavšić, a kod kadeta 7.-8. razred najuspješniji je bio Tomislav Krznarić. Nagrade najuspješnijima dodijelili su predsjednik Prvog hrvatskog redarstvenika Željko Tomšić i predsjednik Streljačkog kluba iz Suhopolja Mladen Grba.

Obilježavanje ove obljetnice bit će nastavljeno 31. ožujka odlaskom predstavnika udruge Prvi hrvatski redarstvenik VPŽ na Plitvička jezera gdje će se održati središnja komemoracija. 

(www.icv.hr, bs; foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content