Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata “Orao” Orahovica-Našice svečano obilježila 32. obljetnicu osnutka

U Đurdenovcu je jučer (subota) Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata “Orao” Orahovica-Našice svečano obilježila 32 godine od osnutka Udruge. Svečanost je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća smrtno stradalim i poginulim braniteljima.

Svečanost su svojim dolaskom, osim članova Udruge, uveličali i Mladen Markač, bivši zapovjednik specijalnih redarstvenih jedinica MUP-a RH, Ladislav Bece, načelnik PU Osječko-baranjske županije, Josip Miletić dožupan Osječko-baranjske županije, načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović, načelnik PP Našice Ivica Bukvić i brojni uvaženi gosti.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća svečanost se nastavila svečanom akademijom u Kino-sali Đurđenovac gdje se okupljenima obratio Davor Solić, predsjednik Udruge, koji se nazočnima zahvalio na dolasku i odavanju počasti preminulim policajcima iz postrojbe.

– 32. je obljetnica od osnutka specijalne jedinice policije, vod Orahovica- Našice, a to je bio vod koji je bio pri matičnoj bazi tadašnje Uprave Osijek i specijalne jedinice “Orao” Osijek. Nakon svih ovih godina možemo vidjeti da su nam suborci koji su branili Domovinu sve više bolesni i gube volju za okupljanjem i aktivnim životom, a nažalost i umiru. Udruga je i ove godine alpicirala na projekte u sklopu Ministarstva branitelja, imamo jednog zaposlenog, dijete našeg člana. Radimo za boljitak naših članova, branitelja sa šireg područja Orahovica-Našice, jer ova jedinica je nekada bila smještena na tom području iako su to bile druge županije, a sve se na kraju prekrojilo. Tu smo i radimo na poboljšanju života naših branitelja, naših ljudi, specijalaca, njihove djece i obitelji- rekao je Solić.

Podneseno je Izvješće o radu Udruge za 2022. godinu i Plana rada za tekuću godinu, a potom se nazočnima obratio i Hrvoje Topalović, načelnik općine Đurđenovac, koji je rekao kako mu je čast i odgovornost pomagati udrugama proisteklima iz Domovinskog rata.

– Ovom prilikom mi je posebna čast naglasiti kako je Udruga “Orao” Orahovica-Našice od velike važnosti za našu općinu, kako u ratu, tako i u miru, te nam je obaveza pomagati u svakom trenutku- rekao je Topalović.

Josip Miletić je rekao kako je 32. obljetnica Udruge “Orao” Orahovica-Našice vrlo vrijedna jer su članovi dali velik obol u Domovinskom ratu.

– Ovo je prilika za zahvaliti svima onima koji su pokazali ljubav prema Domovini onda kada je to bilo najpotrebnije, kada je trebalo imati snage, stati i boriti se protiv nadmoćnijeg neprijatelja. Važno je da su članovi i danas aktivni i da pokazuju pijetet prema svim žrtvama Domovinskog rata, ali i svojim kolegama suborcima i time šalju jasnu poruku da se neke stvari nikada ne smiju zaboraviti. Čestitam im na dosadašnjem vrijednom radu i želim puno uspjeha u nastavku rada, a Osječko-baranjska županija stoji na raspolaganju da pomažemo ove vrijedne udruge iz Domovinskog rata- izjavio je Miletić.

Ladislav Bece je rekao kako je udruga Specijalne policije “Orao” Orahovica-Našice jedna od najelitnijih snaga koje policija ima.

– Posebno moramo naglasiti onih pet ratnih godina gdje su oni bili na svim ratištima diljem Hrvatske i sudjelovali u svim oslobodilačkim akcijama. Kako su bili najbolji u ratu tako su i danas u miru. Kad policija nešto ne može obaviti oni angažiraju specijalce jer mi imamo sve, ronioce, padobrance i ostale vidove gdje su oni spremni uvijek uskočiti i to su najspremniji policajci- rekao je Bece.

(www.icv.hr, eš, foto: E. Šubić)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content