Županija godinu završila pozitivnim financijskim poslovanjem: Teme aktualca problem retencije u Dolcima te koncept pametnih sela

Vijećnici Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije, pod predsjedanjem predsjednika Dinka Begovića, nazočnost župana Igora Androvića i njegovih zamjenika, Marija Klementa i Igora Pavkovića, održali su redovnu sjednicu. Na aktualnom satu bilo je riječi o brojnim aktualnim temama, među kojima i poslovanje Županije. 

Pročelnica Službe za javne financije Ankica Garaj istaknula je kako napokon mogu reći da su zadovoljni s poslovanjem jer su godinu završili s pozitivnim rezultatom. 

– Proračun iz prethodne godine se ostvario u gotovo stopostotnom iznosu. Virovitičko-podravska županija je tijekom 2022. godine ostvarila višak prihoda i primitaka u iznosu od 27,7 milijuna kuna. Navedenim viškom pokriven je preneseni manjak prihoda i primitaka iz prethodne godine koji je iznosio 6,4 milijuna kuna, a još nam je ostalo 21,3 milijuna kuna za raspoređivanje u narednim godinama. Kada smo se zaduživali govorili smo da trebamo sredstva da prebrodimo jaz u financiranju projekata. Podigli smo kredit, projekte završili a sada smo i dobar dio prihoda naplatili pa ćemo imati sredstva za otplatu kredita. Još nam nisu stigli svi povrati sredstava, kao što je sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška II. faza, ali to očekujemo ove godine. Dalje ćemo nastaviti prema proračunu koji je usvojen, nadam se lakše nego ranijih godina – rekla je Garaj. 

Županu Igoru Androviću upućeno je pitanje vezano uz izgradnju retencije Marjanac u orahovačkom prigradskom naselju Dolci. Riječ je o projektu Hrvatskih voda koji treba biti realiziran na zemljištu koje je vlasništvo mještana i koji ga odbijaju prodati. 

IMGL3207

– Htio bih podsjetiti da je Virovitičko-podravska županija po odredbama zakona o izvlaštenju i odrađivanju naknade tijelo nadležno za provođenje postupka osiguranju dokaza o stanju vrijednosti nekretnina kao i postupka izvlaštenja. I u ovom postupku isključivo tijelo po zakonu nadležno za provođenje predmetnih imovinsko-pravnih postupaka. Dakle, dužnost je postupanje Virovitičko-podravske županije po prijedlozima korisnika izvlaštenja. Nije ovo nikakav županijski atak na privatnu imovinu. Županija nikome ne otima zemlju niti zemlju vlasnici tog zemljišta, te čestice ne moraju prodati Županiji za male novce, niti Županija to želi na silu protiv volje mještana kupiti ili oduzeti njihovu zemlju za retenciju – rekao je župan dodavši da su mještani Dolaca jednako važni i jednako bitni kao bilo koji stanovnik u bilo kojem drugom dijelu Virovitičko-podravske županije.

– Od samog početaka tog slučaja u komunikaciji smo i s predsjednikom Mjesnog odbora, na kraju krajeva i s mještanima Dolaca, dolazili smo tamo nekoliko puta, ali i sa drugom stranom, s Hrvatskim vodama koje su u ovom postupku. Na poziv mještana početkom ove godine službenici iz Županije koji vode taj postupak su otišli u mjesni dom u Dolce i odgovorili na sva postavljena pitanja te pokušali ukloniti sve nejasnoće vlasnika nekretnina u svezi postupka rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Nakon tog sastanka zatražili smo sastanak u Hrvatskim vodama u Osijeku kao zapravo jedinoj relevantnoj adresi za odgovore na postavljena tehnička pitanja mještana. Na sastanku su bili prisutni dožupan Marijo Klement i pročelnica Zorica Hegedušić i na tom su sastanku predstavnici Hrvatskih voda upoznati sa svim dosadašnjim primjedbama, prigovorima i prijedlozima mještana u naselju Dolci. U Hrvatskim vodama su nas obavijestili da je vezano za provedbu parcelacije radi izgradnje retencije Marijanac od strane mještana podnesena žalba protiv izdanih rješenja te da je ista žalba u žalbenom postupku. Dakle zaključak sastanka je da će, uzimajući u obzir interes cjelokupnog projekta, Hrvatske vode uzeti na razmatranje predmetni projekt cijeneći naravno pritom sve iznesene zahtjeve i prijedloge vlasnika zemljišta, kao i rezultate preispitivanja tehničkih rješenja i stvarnih potreba na terenu. Mogu reći da ćemo riješiti ovaj problem u miru i tišini, bez medijske pompe, bez medijskih prepucavanja, a naravno na korist svih žitelja Dolaca – rekao je župan Andrović.

IMGL3163

Još jedna od tema na koje je odgovarao župan je koncept pametnih sela te što je Županija napravila i planira napraviti u tom smjeru. 

– Cilj ovog koncepta je demografska i gospodarska revitalizacija ruralnih područja cijele Hrvatske. Nekoliko je projekata u tom cilju koje provodi Virovitičko-podravska županija, ali naravno i općine ponaosob prijavljuju projekte na natječaje za poticanje i razvoj pametnih i održivih rješenja i usluga o strane Europske unije. Pojedine općine idu i sa konceptima pametnih rasvjeta u svojim općinama. Mi smo kao županija u fazi projektiranja i dobivanja građevinske dozvole za naš Centar za pametnu poljoprivredu koji će sa svojim inovativnim i digitalnim rješenjima, od skeniranja dronovima i preporukama za daljnju proizvodnju, pomoći poljoprivrednicima da budu što konkurentniji u svojoj proizvodnji. U suradnji s osam općina na istoku u provedbi smo projekta širokopojasnog interneta vrijednog 50 milijuna kuna. U ovom konceptu je i Tehnološko-inovacijski centar jer pomaže poljoprivrednicima koji su u manjim mjestima, a koji se bave pčelarstvom, vinarstvom, vinogradarstvom. Vjerujem da su jedan projekt i moderni sustavi navodnjavanja koji pomažu našim poljoprivrednicima u prilagodbi novim klimatskim promjenama. I prošle godine smo proglasili sušu na području cijele županije i vidim da je sve više i više korisnika modernih sustava navodnjavanja, tako da i to možemo uvrstiti u ovaj koncept pametnih sela. Nedavno je bio jedan natječaj na koji su se javile naše općine Sopje, Suhopolje, Lukač i Mikleuš, a tiče se uvođenja pametnog i digitalnog poslovanja u općine. Županija je prijavila projekt „Implementacija uredskog poslovanja prema novoj uredbi o uredskom poslovanju“. Svi ti projekti bi trebali doprinijeti jednom cilju, a to je revitalizacija ruralnih područja i ostanka ljudi na tom području – rekao je Andrović.

Tema aktualca je bio i sufinanciranje prijevoza vlakom studenata, početak rada Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu te jednaka dostupnost zdravstvene zaštite svim mještanima u Virovitičko-podravskoj županiji. Jednako tako, županu Androviću postavljeno je pitanje vezano uz problem prestanka radova na slatinskoj aglomeraciji, za koje je župan rekao kako o situaciji najviše zna iz medija te kako bi to pitanje trebalo biti postavljeno Gradu Slatini.

Vijećnici su nakon aktualnog sata usvojili sve točke Dnevnog reda, među kojima su polugodišnji izvještaj o radu župana te Odluka o izradi Plana gospodarenja otpadom Virovitičko-podravske županije za razdoblje od 2024. – 2029. godine.

(www.icv.hr, mp, foto: K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content