Kulturološko-gastronomsko-enološki projekt nadahnut freskom A. M. Seitza: Posljednja večera u Strossmayerovoj katedrali

Kulturološko-gastronomsko-enološki projekt nadahnut freskom A.M. Seitza “Posljednja večera u Strossmayerovoj katedrali”, bit će prezentiran u srijedu, 5. travnja u 10 sati, u organizaciji Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz Đakova, partnerske škole Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek.

Svečanost će se održati ususret blagdanu u Školskom vinogradu i Eno-gastronomskom praktikumu u Trnavi.

-Posljednjom večerom naziva se oproštajna gozba koju je Isus blagovao s apostolima uoči svoje smrti. Jedna od najpoznatijih kompozicija Alexandera Maximilliana Seitza u Strossmayerovoj katedrali je Posljednja večera koju je spomenuti slikar dovršio 1874. godine. Ta je freska poslužila kao nadahnuće za kulturološko-gastronomsko-enološki projekt kroz koji će se pokazati ne samo vrijedna freska, iznimno umjetničko djelo, već će se sadržaj interpretirati kroz različite radionice – ističu iz RCK Ugostiteljsko-turističke škole.

Dodaju kako će se kroz gastronomsku radionicu pokazati hrvatska korizmena gastronomska tradicija, te prirediti jela koja se vide na stolu đakovačke freske Posljednja večera, dok će se enološkom radionicom interpretirati mjesto vina na Posljednjoj večeri, te će se također izvršiti sadnja hrvatska autohtone sorte Crljenak kaštelanski.

Na kulturološkoj radionici će se predstaviti motiv Posljednje večere u umjetnosti, u liturgiji, a freska će poslužiti kao polazište za radionice u kojima će se interpretirati i rekonstruirati predmeti na slici, poput stolnjaka sa slavonskim motivima, posuđa i drugih predmeta.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content