Na današnji dan prije 30 godina Čačinci su postali općinsko središte

Na današnji dan prije 30 godina, Čačinci su postali općinsko središte.

Podsjetimo, nakon izbora za Hrvatski sabor održanih u proljeće 1990., sve do 1993., lokalna je samouprava zadržala institucionalni oblik naslijeđen iz prethodnog, socijalističkog perioda.

Predstavnička tijela bila su skupštine općina, a bivša Općina Orahovica tada je obuhvaćala prostore današnjih općina Crnac, Čačinci i Zdenci. One su birale svoja izvršna vijeća na čelu s predsjednikom izvršnog vijeća. Skupštine su bile trodomna (trodijelna) tijela sastavljena od vijeća udruženog rada, društveno-političkog vijeća i vijeća mjesnih zajednica.

U tom su institucionalnom okviru bili provedeni i prvi višestranački izbori u svibnju 1990., kojima su izabrani odbornici i zastupnici u skupštine općina, skupštine zajednica općina i Sabor.

U prosincu 1992. doneseno je nekoliko zakona kojima je provedena nova teritorijalna podjela, reguliran tada uvedeni sustav “lokalne samouprave i uprave”, kao i izbori za članove predstavničkih tijela u novoformiranim jedinicama.

Kao samostalna jedinica lokalne samouprave Općina Čačinci osnovana je 16. travnja 1993. godine.

– Iako ćemo svečano obilježavanje Dana općine upriličiti i proslaviti krajem svibnja i početkom lipnja, ujedno slaveći i blagdan Presvetog Trojstva, zaštitnika naše Župe, prilika je ovo i da našim mještanima čestitamo ovaj dan i da se zahvalimo svima koji su dali svoj doprinos u razvoju naše općine kroz posljednja tri desetljeća- poručili su iz Općine Čačinci.

(Općina Čačinci)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content