U Virovitici održana 15. burza malih vlakova i autića: Mališani pokazali odlično znanje u vožnji spretnosti maketa automobila na daljinsko upravljanje

U organizaciji Društva tehničke kulture “Oto Horvat” i Turističke zajednice grada Virovitice, danas (subota) je na prostoru Željezničkog kolodvora u Virovitici održana izložba maketa vozila, a nakon tog i natjecanje u vožnji spretnosti maketa automobila na daljinsko upravljanje.

Više od 20 izlagača sudjelovalo je s nekoliko stotina modela vlakova i autića za kupnju, prodaju ili dobru razmjenu. Uz sajam, posjetitelji su mogli pogledati izložbu brojnih modela vlakova, autobusa i tramvaja. Nekima od modela može se i upravljati, što osobito veseli mališane. Na izložbi su se mogle razgledati makete povijesnih vlakova kao što su originalni model Orient-expressa iz 1918. godine.

Predsjednik društva Goran Denac istaknuo je zadovoljstvo da se kolekcionari i maketari susreću na ovaj način već 15. put za redom.

-Ovo je prepoznato kao odličan način da ljudi razmjenjuju iskustva, nabavljaju sadržaje za svoje kolekcije, ali da se i međusobno druže i na taj način imaju i dalje dobru suradnju. Osim iz naše županije, došli su nam prijatelji iz nekoliko hrvatskih gradova, ali isto tako i iz susjedne Republike Mađarske i BiH. Isto tako, organizirali smo i natjecanje, a moram priznati da su Virovitičani jedni od pionira natjecanja u vožnji spretnosti maketa na daljinsko upravljanje. Uglavnom se natječu mladi uzrasti koji nam dolaze iz virovitičkih škola, ali i drugi natjecatelji van granica županije. U današnjem natjecanju sudjelovalo je oko stotinjak natjecatelja. Vjerujem da ćemo tako nastaviti i dalje i da će biti sve više i više sudionika na ovakvim manifestacijama – rekao je Denac.

Izložba je jedinstvena u ovom dijelu Europe, a uz makete vlakova, autobusa i tramvaja, posjetitelji su mogli razgledati makete automobila, helikoptera i tenkova.

Nakon natjecanja u kojem su uživala i djeca i njihovi roditelji, proglašeni su i pobjednici. U najmlađem uzrastu do 6 godina pobjednik je bio Leon Janković, a drugo mjesto pripalo je Mihaelu Stanešiću. U uzrastu od 7 do 10 godina prvi je bio Andrija Šimić, druga je bila Melani Maresić, a treći Gregor Sadlovski. U uzrastu od 11 do 14 godina pobjednik je Luka Kolar, drugi Emanuel Stanešić i treći Borna Rođak.

U ovom natjecanju snage su odmjerili učenici COOR-a Virovitica i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić. Najbrži su bili učenici COOR-a Virovitica, a pobjedu su im donijeli učenici Mihael Žiher i Josip Nemeš. Kao nagradu ekipa COOR-a je osvojila veliki autić s kojim će trenirati i dolaziti na daljnja natjecanja. 

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content