Google će izbrisati tisuće, možda i milijune računa na Gmailu: Evo o čemu se radi

Google je najavio veliko ažuriranje u kojem će trajno izbrisati tisuće, a potencijalno i milijune računa ako se nisu koristili od 2021. Čišćenje će obuhvatiti Gmail, Drive i Photos račune koji nisu korišteni, odnosno na koje se korisnici nisu prijavljivali najmanje dvije godine, piše index.hr.

Tehnološki je div ovu promjenu najavio na svom blogu uz objašnjenje da će ovo učiniti primarno iz sigurnosnih razloga, s obzirom na to da su stariji računi obično lakše mete za neželjenu poštu, krađu identiteta i otmicu.

– Naša interna analiza pokazuje da računi koji se ne koriste imaju 10 puta manju vjerojatnost da će imati postavljenu verifikaciju u dva koraka nego aktivni računi- navodi se u objavi.

Kako spasiti račun?

“Što znači da su ovi računi često ranjivi, a nakon što je račun ugrožen, može se koristiti za bilo što, za krađu identiteta ili za neželjeni, pa čak i zlonamjerni sadržaj.”

Samo osobni računi će biti izbrisani, a oni koji su povezani s organizacijama poput škola i tvrtki sigurni su od brisanja. Iz Googlea su otkrili i da će ažuriranje početi ovog tjedna, ali nijedan račun neće biti izbrisan do prosinca 2023.

“Mjesecima prije brisanja računa slat ćemo više obavijesti, i na adresu e-pošte računa i na adresu e-pošte za oporavak (ako je navedena).” Korisnici mogu izbjeći brisanje tako što će samo pročitati e-poštu poslanu na račun ili pogledati YouTube video dok su prijavljeni.

(index.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content