Jeste li znali da od koprive možete napraviti prirodno hranjivo gnojivo za vaš vrt? Evo kako

Ako želite da vaš vrt bude čist od pesticida, koristite koprivu i različite pripravke od nje kako bi pomogli vrtu da uspješno raste, da ga zaštitite od nametnika i da ga dobro nahranite kako bi vaše biljke uspješno rasle.

Koristite koprivu kao gnojivo jer je bogata kalijem. Ona je osnovni sastojak mnogih aktivatora komposta i to kao mješavina nekoliko sušenih biljaka u prahu koja se dodaje hrpi komposta radi ubrzavanja bakterijske aktivnosti. Tako se smanjuje vrijeme potrebno za stvaranje komposta. Osim toga već smo naveli da se kopriva iz vodene otopine koristi kao dodatak kompostu. Koristite koprivu i vaš će vam vrt biti zahvalan, piše portal Moj vrt.

Tekuće gnojivo možete napraviti na dva načina, a osim kao gnojivo djeluje i za jačanje biljaka te kao zaštita od nametnika.

Pomiješajte kilogram svježe koprive, 200 g sušene koprive ubrane prije nego je procvala i 10 L vode. Prekrijte mrežom kako bi osigurali smjesu od ptica i ostalih životinja te ostavite na suncu.

Ostavite pripravak na suncu 3 – 4 dana pa ga možete koristiti kao sredstvo za prskanje, ali ga onda razrijedite vodom u omjeru 1:50. Ako ga pak koristite kao tekuće gnojivo onda ga razrijedite u omjeru 1:10, ali jako pazite da zalijevate samo tlo, a nikako zeleni dio biljke.
Ako ostavite pripravak 2 – 3 tjedna, možete ga koristiti kao gnojivo, ali tek kad bude spremno. Znat ćete da je gnojivo spremano kad se prestane pjeniti i posmeđi. Otopina je koncentrat koji trebate razrijediti u omjeru 1:10, a ako ste ga napravili s više koprive, onda ga razrijedite i do 1:20.

Vodite računa o tome da prilikom pripravaka koristite plastične ili kamene posude, nikako metalne jer prilikom vrenja može doći do neželjenih kemijskih reakcija. Također, nikada nemojte napuniti posudu do kraja jer vam treba prostora i za pjenu koja nastaje.

(mojvrt.eu)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content