Ministrica Vučković održala radni sastanak sa županom i predstavnicima gradova i općina te obišla područja zahvaćena poplavama i tučom

U utorak je u Čačincima boravila ministrica poljoprivrede RH Marija Vučković kako bi se upoznala s ogromnom štetama koje je sredinom svibnja istočnom dijelu županije nanijelo veliko nevrijeme. Ministrica je prvo u maloj općinskoj vijećnici održala radni sastanak s virovitičko-podravskim županom Igorom Androvićem, načelnicima općina i predstavnicima gradova s područja VPŽ u kojima je proglašena prirodna nepogoda zbog poplava i tuče. Domaćin sastanka, uz župana Igora Androvića, bio je načelnik općine Čačinci Alen Jurenac, a nazočili su mu, između ostalih, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić i županijski pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Bojan Mijok.

– Štete su zasigurno velike, a točne brojke ćemo znati nakon prvih unosa i prvih procjena. Nakon toga će slijediti i službeni upisi u registar. Ono što smo mi dogovorili je da će načelnici dati sve od sebe kako bi se upisi u registar šteta obavio u kraćem roku nego što je predviđen zakonom jer je to osnovni preduvjet da mi možemo raditi isplate prema poljoprivrednicima. Ako bude potrebna bilo kakva pomoć u tome, tu je Županija te naša Uprava za stručnu podršku. Ministarstvo poljoprivrede je već pripremilo prvi nacrt potpore koji smo kratko na ovom sastanku i prezentirali i koji ćemo ovih dana pustiti u savjetovanje s javnošću zbog mogućnosti izmjena ili dopuna istog. Ministarstvo zajedno s Vladom već osigurava potrebna sredstva za takav program koji će sada biti okviran – rekla je ministrica Vučković te posebno pozvala sve poljoprivrednike koji imaju trajnije štete, osim na prinosu i na višegodišnjem potencijalu poljoprivrednih gospodarstava, na posebnu prijavu.

Ministrica-Vuckovic-u-opcini-Cacinci-3

– Poljoprivrednici s takvim problemima mogu te štete prijaviti na mjeru obnova poljoprivrednog potencijala koja se financira iz naših programa i sada je to već novi nacionalni strateški plan. Mi naravno sufinanciramo i mjeru osiguranja i ono što smo zajednički zaključili je da, pored tog interventnog programa pomoći i pored zastupanja, unaprijedimo taj krizni mehanizam i na razini EU interveniramo na slijedećem sastanku Vijeća ministara da uz redovite mjere na obnovi, Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa svim dionicima u sustavu, pristupi prijedlogu izrade nacionalnog uzajamnog fonda za poljoprivredu – rekla je ministrica Vučković dodavši da inicijalna sredstva za program nadoknade šteta iznose oko 3 milijuna eura.

Župan Igor Andrović zahvalio se ministrici na brizi koju je uputila prema ovom području od samog dana nevremena.

– Na sam dan poplave u Čačincima ministrica Vučković je odmah zvala, raspitivala se o situaciji kao i dane nakon toga. Mi smo od ukupno 16 općina i gradova u županiji, za 12 proglasili elementarnu nepogodu i većinom su to elementarne nepogode vezane uz poplavu, a za Grad Orahovicu i općinu Čačinci i za tuču. Županija je doista jako stradala i evo vjerujem kako će svi ti poljoprivrednici u što većoj mjeri biti obeštećeni – rekao je Andrović. 

Ministrica-Vuckovic-u-opcini-Cacinci-6

Načelnik općine Čačinci Alen Jurenac iznio je podatke o količini štete na području svoje općine te o broju do sada zaprimljenih prijava.

– S obzirom da je 17. svibnja proglašena elementarna nepogoda, mi smo do sada prikupili 60 prijava za štetu od tuče i preko 50 prijava šteta od poplave, a očekujem kako će se taj broj do petka značajno povećati. Većinom prednjače štete na trajnim nasadima, posebno na lijesci gdje je šteta, prema prvim procjenama, stopostotna i mogu reći višegodišnja. Stradale su i ratarske kulture posebno uz naselje Bukvik, dakle na soji, kukuruzu i pšenici i ovdje će se morati odviti presijavanje koje se već vrši na određenim površinama – rekao je Jurenac te se dotaknuo i trenutnog stanja s dječjim vrtićem u Čačincima.

Ministrica-Vuckovic-u-opcini-Cacinci-5

– Zaprimili smo procjene, a ovih dana očekujemo i sastanak s osiguravajućom kućom i vjerujem kako ćemo za nekoliko dana imati informacije o konkretnim iznosima za obnovu, a o kojima ćemo javnost izvijestiti na vrijeme – rekao je Jurenac.

Ministrica je potom sa suradnicima i domaćinima obišla stopostotno stradali nasad lješnjaka od tuče obitelji Jurlina iz Bukvika te potom s stradale usjeve Ivana Kolačka iz Čačinaca koji njivu ima također u Bukviku.

Ministrica-Vuckovic-u-opcini-Cacinci-1-Ivan-Kolacko

– Šteta je na mojoj soji stopostotna čim moram presijavati. Dio soje je odnijela bujica, a dio je stukao led i jednostavno nema broja biljaka i definitivno ću morati cijelu površinu presijavati, a stradala mi je i pšenica. Ovdje imam oko 10 hektara posijanog, a imam njiva još i kod Mikleuša gdje mi je također puno stradalo soje i kukuruza. Kukuruz je recimo poplavilo i sada ne izlazi van. Ne isplati mi se sada čekati kako će sada sve izgledati, moram reagirati jer cijena je izuzetno niska, za soju, pšenicu i ječam, a repromaterijal je skup i ja sada jednostavno ne znam kako ćemo opstati, platiti kredite i ostalo što treba. Na primjer prošle je godine otkupna cijena soje bila 4,5 kune (0,60 eura) i moram reći da je i to malo jer je sve otišlo gore, a cijene su i još otišle dolje. Svaka pomoć za ove štete će nam dobro doći od Ministarstva da možemo funkcionirati. Naravno svake godine osiguravamo sve što posijemo, dio jesmo prije ovih poplava i leda, a dio nismo stigli jer smo recimo soju sijali ni dva tjedna prije nevremena – rekao je Kolačko te naglasio kako je u tjedan dana na ovom području palo od 150-200 litara kiše od čega se nemoguće braniti.

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić; K. Toplak)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content