Ministrica Vučković u radnom posjetu PP Orahovica: Obišla tvornicu za preradu ribe i nasade lješnjaka

U radnom posjetu Poljoprivrednom poduzeću Orahovica danas (ponedjeljak) je boravila ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima. Ministrica je u pratnji zamjenika župana Marija Klementa i pročelnika za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojana Mijoka obišla tvornicu za preradu ribe Panona Mare u Čačincima te nasade lješnjaka koji se prostiru na oko 660 hektara uz prateći pogon za doradu lješnjaka. Ministricu su ugostili predsjednik Uprave PP Orahovica Saša Breznik, član Uprave Vlado Čondić Galiničić i voditeljica tvornice Panona Mare Andrea Kovačević.

Ministrica Vućković istaknula je zadovoljstvo viđenim te naglasila kako Ministarstvo prepoznaje napore cijelog upravljačkog i vlasničkog tima ove tvrtke.

– Ova tvrtka je prošla zahtjevan i dug proces unatrag nekoliko desetljeća, a posebno od 2010. godine. Tu su impozantne investicije, velik broj zaposlenih, uspjesi u preradi, ovdje je riječ o najvećim mogućim standardima i mi evo sukladno propisima i našim strateškim planovima cijelu grupaciju podržavamo na različite načine. Što se tiče poljoprivredne proizvodnje tvrtke, tu je podržavamo putem izravnih plaćanja, jer ova tvrtka ima zaista ozbiljan asortiman od stočarstva, lješnjaka, vinogradarstva, do sjemenskih i ratarskih kultura, a ribnjačarstvo PP Orahovice pomažemo putem operativnog programa za pomoć ribarstvu. Kada govorimo o slatkovodnoj akvakulturi, moramo odati priznanje PP Orahovici koja je utrla staze cijelom ovom putu razvoja te kulture i bila donositelj novih trendova posljednjih nekoliko godina sa svojom razvojnom koncepcijom za koju vjerujem da neće stati već ide dalje još bolje i jače – rekla je ministrica Vučković.

IMGL9143

O proizvodnji ribe i radu tvornice Panona mare govorio je član Uprave tvrtke Vlado Čondić-Galiničić 

– Ova tvornica raste iz dana dan. Danas smo došli do vrlo velikog broja visoko kvalitetnih proizvoda, povećali smo kapacitete proizvodnje i asortiman. Zapravo, odgovorili smo na zahtjeve tržišta. Naime, bilo nam je jasno da će živog šarana ili drugu slatkovodnu ribu teško tko kupovati pa smo odlučili raditi nove proizvode od svježe ribe, a sada radimo i od smrznute i dimljene, paštete… Naravno uz sve to razvijamo i proizvodnju slatkovodne ribe i u posjedu smo devet ribnjaka. Riječ je o ogromnim ulaganjima, a najveći izazov nam je sada znanje jer želimo biti još bolji i stručniji budući da smo jedinstveni na širem tržištu regije – rekao je Čondić-Galinčić, dodavši kako u planu imaju izgradnju farme i biopostrojenja u Zdencima za koje su sredstva već osigurana. 

IMGL9168

Na kraju posjeta ministricu Vučković i njene suradnike u orahovačkom Centru za posjetitelje dočekali su gradonačelnik Orahovice Saša Rister, gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba, načelnici Čačinaca Alen Jurenac, Zdenaca Tomislav Durmić, Crnca Mato Damjan te Voćina Predrag Filić, kao i stručnjaci PP Orahovice demonstrirajući svoje proizvode, a posebno gastronomsku ponudu. Proizvode PP Orahovica predstavio je vrhunski hrvatski kuhar chef Tomica Đukić.     

(www.icv.hr, vg; foto: V. Grgurić, K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content