Počela izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petrijevci: Omogućit će 3.500 novih priključaka, otpadne vode će ići prema uređajima u Belišću i Petrijevcima

U Petrijevcima su danas (srijeda) počeli radovi na izgradnji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petrijevci, kao dijelu EU projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće. Riječ je o uređaju drugog stupnja pročišćavanja čija će izgradnja stvoriti jedno od najvećih gradilišta u sklopu Projekta, a po njegovom završetku općine Petrijevci i Bizovac te Ladimirevci, prigradsko naselje Grada Valpova, bit će i infrastrukturno povezani.

– S današnjim danom dolazimo do završne faze izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda za područje Općine Petrijevci, Općine Bizovac i prigradskog naselja grada Valpova, Ladimirevci. Taj smo projekt započeli ranije, sami, a Općina je uložila više od 300.000 eura zajedno s Hrvatskim vodama i komunalnom tvrtkom Dvorac d.o.o.. Međutim potpisom ugovora aglomeracije Valpovo-Belišće, vrijednosti 42 milijuna kuna, jedinice lokalne samouprave obvezne su sufinancirati projekt udjelom od 3,89 posto, pa Općina Petrijevci tako mora platiti 210.000 eura. Na sustav bi se već tijekom iduće godine mogli priključiti stambeni i gospodarski objekti s područja naše općine čime bi se trajno riješio problem izvoženja fekalija po odvodnim kanalima, oranicama, javnim površinama i drugim mjestima. Vjerujem da su ovaj trenutak željno iščekivali mještani svih naših mjesta jer je ovo jedan od najznačajnijih projekata u Općini Petrijevci – kazao je Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci.

– Vrijednost ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu na području Osječko-baranjske županije veća je od 300 milijuna eura, a time neprestano podižemo tu infrastrukturu, ali i omogućavamo bolju kvalitetu života naših sugrađana, što ćemo činiti i u budućnosti. Pohvaljujem suradnju ovih gradonačelnika i načelnika s Hrvatskim vodama i resornim ministarstvom u provedbi europskih projekata i korištenjem europskih sredstava jer sami svojim sredstvima to ne bismo mogli napraviti. Osječko-baranjska županija će, kao i do sada biti partner i podrška u ostvarenju svih važnih ciljeva naših jedinica lokalne samouprave kako bismo osigurali njihov ravnomjeran razvoj – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

mini MRM 1946 Custom
foto: OBŽ

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako u posljednjih pet godina svjedočimo svojevrsnom preporodu na području Osječko-baranjske županije, gdje su stalna otvaranja novih radova.

– Međutim, tu nećemo stati. Zahvaljujući Vladi RH izdašna sredstva iz NPOO-a se ulažu u gradnju vodno-komunalne infrastrukture. Gradnjom današnjeg uređaja čija je vrijednost 6 milijuna eura, kao i u listopadu prošle godine započetom gradnjom uređaja u Belišću u vrijednosti 9 milijuna eura, bit će uspješno izgrađen sustav na području aglomeracije Belišća i Valpova po pitanju sustava odvodnje otpadnih voda i nadogradnje vodoopskrbe. Cijeli projekt se uspješno privodi kraju, ugovoreno je 95 posto projekta. Sam uređaj u Petrijevcima omogućit će priključenje 3.500 novih priključaka, što je gotovo 10.000 stanovnika, otpadne vode će ići prema uređajima u Belišću i Petrijevcima, a to znači i bolje uvjete za život i razvoj ovog područja. Plan završetka oba uređaja je do kraja svibnja 2024. godine – istakao je Đuroković.

mini MRM 1955 Custom
foto: OBŽ

Ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos naglasila je kako je Osječko-baranjska županija primjer dobre pripreme, ugovaranja i realizacije projekata.

– Iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija imamo na raspolaganju 850 milijuna eura iz prošlog programskog razdoblja, a već se programira za sljedeće. Ugovoreno je 60 projekata ukupne vrijednosti 1,9 milijardu eura, a od toga je sedam na području OBŽ vrijednih gotovo 300 milijuna eura. Uz to, OBŽ i vodno-komunalna poduzeća idu i na sredstva MPO-a gdje nam je dostupno oko 638 milijuna eura od čega 539 milijuna eura za vodno-komunalne sredstva. Od toga u OBŽ je odobreno ukupno osam projekata u ukupnom iznosu oko 34 milijuna eura, a u pripremi je šest projekta u vrijednosti više od 25 milijuna eura. Zaista možemo biti zadovoljni s toliko projekata i radova, kao i dobrom pripremljenosti komunalnih tvrtki na području OBŽ – rekla je ravnateljica Uprave Elizabeta Kos.

(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content