Prvi put od samostalnosti, broj nezaposlenih u Hrvatskoj ispod 100 tisuća

Od svoje samostalnosti do danas, Hrvatska nikada nije imala manje od 100.000 nezaposlenih. Danas je taj broj pao ispod te granice. U trenutku pisanja ovog teksta, prema službenoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, bilo je 99.912 nezaposlenih, piše 24sata.

Kako dan nije gotov, za očekivati je da će broj još pasti i to unatoč tome što turistička sezona još nije počela. Trenutačno poslodavci preko Zavoda za zapošljavanje traže preko 26.500 radnika, odnosno toliko je objavljeno slobodnih radnih mjesta.

Večernji list je nedavno objavio da je Hrvatska imala 99.000 nezaposlenih još davne 1982. godine, a nakon toga niti jedne godine brojka onih koji su radno aktivni i nemaju posao nije pala ispod 100.000. Tada smo ipak imali milijun stanovnika više, što znači da je bilo i više onih koji su radili. Prema Zavodu za mirovinsko osiguranje, danas radi 1,62 milijuna onih koji uplaćuju doprinose za mirovine 1,22 milijuna umirovljenika. 

S druge strane, u Hrvatsku raste uvoz stranih radnika jer i oni koji su trenutačno na burzi rada ne zadovoljavaju potrebe poslodavaca. Prema posljednjim podacima, do kraja travnja je izdano više od 54.000 dozvola stranim radnicima, a očekuje se da bi taj broj u konačnici ove godine mogao biti oko 180.000. Lani je bilo izdano oko 124.000 dozvola za strane radnike, a samo godinu prije oko 82.000 dozvola.

Nakon velike potražnje za radnicima, Hrvatska je ukinula kvote, ali Zavod za zapošljavanje provodi testiranje tržišta nakon što poslodavci zatraže određeni profil radnika. Najviše dozvola za strane radnike izdajemo za građevinarstvo, a zatim za turizam i ugostiteljstvo.

(24sata)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content