U Virovitici održana tribina u povodu 200. obljetnice rođenja Ante Starčevića

Akademska zajednica HDZ-a “Ante Starčević” Virovitičko-podravske županije jučer (ponedjeljak) je u povodu skorašnje 200. obljetnice rođenja Ante Starčevića (23. svibnja 1823. godine) u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica organizirala tribinu o tom hrvatskom političaru, publicistu i književniku pod nazivom “Državotvorna misao i ostavština dr. Ante Starčevića.” Prije održavanja tribine polaganjem cvjetnog aranžmana i paljenjem svijeća odana je počast Anti Starčeviću kod njegovog spomen-obilježja u Virovitici.

Predsjednica županijske Akademske zajednice, saborska zastupnica Vesna Bedeković tom je prigodom svim nazočnima, među kojima su uz članove Akademske zajednice “Ante Starčević” i drugih zajednica HDZ-a Virovitičko-podravske županije, kao i ostalih gostiju bili i predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Martina Bunić, predsjednica Gradskog vijeća Virovitice Ivančica Fett-Škvarić i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, člana Predsjedništva nacionalne Akademske zajednice HDZ-a “Ante Starčević”, filozofa Pavu Barišića te povjesničara i ravnatelja Instituta državnih znanosti “Ivo Pilar” u Zagrebu Željka Holjevca.

Nakon toga je sve nazočne u ime Grada Virovitice i gradonačelnika Ivice Kirina pozdravila i predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić, a zatim su na red došli i voditelji tribine.

Uvod je dala saborska zastupnica Vesna Bedeković istaknuvši Starčevića kao najgorljivijeg zagovornika hrvatske neovisnosti.

– Kao zastupnik u Hrvatskom saboru Ante Starčević je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj povijesti jer je njegovo djelovanje obilježilo hrvatsku političku misao 19. i 20. stoljeća i upravo zbog toga je još za života nazvan Ocem Domovine – napomenula je Bedeković.

Ravnatelj Instituta “Ivo Pilar” Željko Holjevac podsjetio je na značaj Oca Domovine i osnivača HSP-a kroz njegov rad i zalaganje za slobodnu i neovisnu hrvatsku državu.

– Starčević ne nosi bez razloga naziv Otac Domovine. On je bio utemeljitelj moderne hrvatske državotvorne misli koja je napokon oživotvorena prije 33 godine kada je uspostavljena neovisna Republika Hrvatska, danas članica Europske unije – rekao je Holjevac, koji je ujedno i recenzent nove knjige Pave Barišića “Ante Starčević – Ideali slobode i prava”.

– Knjiga je nastala na temelju autorova dugogodišnjeg istraživanja, više znanstvenih radova te predavanja o filozofiji prava i države Ante Starčevića izvedenih na Sveučilištu u Zagrebu – dodao je Holjevac.

Knjiga je namijenjena podjednako znanstvenicima, istraživačima, studentima filozofije, prava, politologije, povijesti, sociologije i književnosti, kao i svakom čitatelju koji gaji interes za navedena područja, a osobito za povijest hrvatske političke misli, naglasio je tom prigodom autor knjige Pavo Barišić.

– Način na koji je govorio i pisao Ante Starčević u 19. stoljeću može se usporediti s najboljim europskim piscima tog vremena, a značajan utjecaj je imao i na prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, koji je Starčevićevo uvjerenje o hrvatskoj državotvornosti prihvatio, dijelio i uvrstio u svoje književne uratke. Tuđman je definitivno prepoznao u toj misli nešto što ostaje trajno i nešto na čemu može graditi hrvatsku državu, u prvom redu zalažući se za suverenost i politička prava svakog naroda i pojedinca – povlačeći paralelu između ta dva velikana hrvatske povijesti zaključio je Pavo Barišić.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content