Vlada je proglasila kraj epidemije – morate po nove dokumente ako su vam istekli

Vlada je danas proglasila epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Ako su vam tijekom epidemije istekle osobna ili vozačka i niste je produžili, sada ćete to morati učiniti u roku od 30 dana.

– Izmjenama navedenih Zakona, osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i oružni listovi čiji je rok važenja isticao za vrijeme trajanja epidemije i dalje su se smatrale valjanima u pravnom prometu unutar Republike Hrvatske, odnosno važenje im je produženo na najdulje 30 dana od dana proglašenja prestanka epidemije – kažu iz PU virovitičko-podravske.

U protekle gotovo tri godine, na području Policijske uprave virovitičko-podravske, broj osobnih isprava kojima je istekao rok važenja, ali se i dalje smatraju važećima, iznosi:

  • 2714 osobnih iskaznica,
  • 5298 putovnica i
  • 992 vozačkih dozvola.

Svakako valja istaknuti kako putovnica i vozačka dozvola nisu obvezne isprave i građani ih ne moraju ishoditi nakon isteka važenja ako ne namjeravaju putovati u zemlje za koje je potrebna putovnica, odnosno ako ne namjeravaju upravljati vozilom.

– Skrećemo pažnju kako samo zahtjeve za izdavanje osobne iskaznice eOI morate podnositi u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja ima upravne poslove, mjesno nadležnoj prema vašem prebivalištu dok druge usluge Ministarstva unutarnjih poslova možete koristiti i preko sustava e-Usluge MUP-a RH i putem sustava e-Građani.

Osoba koja uz prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske ima i prijavljeno boravište, zahtjev za izdavanje osobne iskaznice može podnijeti u policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji koja obavlja i upravne poslove, mjesno nadležnoj prema mjestu svojeg boravišta.

Osoba koja nema prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj (a kao hrvatski državljanin je ishodovala osobnu iskaznicu s prebivalištem izvan RH) zahtjev za izdavanje osobne iskaznice podnosi u bilo kojoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove – poručuju iz PU virovitičko-podravske.

(www.icv.hr)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content