Blagdan sv. Antuna Padovanskog: Vjernici mole i zahvaljuju Svecu svega svijeta

Kršćanski svijet danas (utorak) slavi blagdan sv. Antuna Padovanskog, rođenog u Portugalu kao Fernando Martins de Bulhões, a poznatog i kao Svetac svega svijeta. “Sveti Ante” jedan je od omiljenih svetaca, zaštitnik djece, mladih, učenika i studenata, štuju ga i crkveni oci i naučitelji, a poznat je i kao zaštitnik siromašnih i potlačenih te omiljeni pomagač u potrazi za izgubljenim stvarima. 

Ono što je sv. Antuna učinilo svjetski poznatim svecem bila je Božja Mudrost, za koju je molio u svom životu, naglasio je fra Andreo Matanović na propovjedi u punoj župnoj crkvi sv. Roka u Virovitici. Od jutra vjernici mole i zahvaljuju ispred kipa ovog sveca.

-Crkveni oci su često u toj mudrosti prepoznavali Sin Božjega, Isusa Krista. On je taj kojeg je Antun zavolio više od žezla i prijestolja, od zdravlja i ljepote, o kojima u kontekstu te Božje mudrosti, govori današnje Evanđelje. Sveti Antun živio je ovo: tražite najprije Božje kraljevstvo, a sve ostalo će vam se nadodati.

Jer, znao je, kad Bog daje, daje obilato. U tom povjerenju u Boga i predanosti sveti Antun je kasnije činio sve što je činio; bio izvrstan propovjednik, govorio je i ribama, kada ljudi nisu htjeli slušati,  naveo je izgladnjelog magarca da se prije pokloni hostiji, a ne hrani i činio je brojna čuda.

viber slika 2023 06 13 10 13 28 087 Fotor

Sve zbog toga jer je bio “zaljubljen” u Boga cijeli svoj života, a na njegovom kraju imao je milost vidjeti Gospodina kojeg je ljubio – rekao je fra Andreo i potaknuo vjernike da jednakim žarom, u svom životu, traže i slijede Boga.

Virovitica na poseban način slavi svetog Antuna, koji je samo deset mjeseci nakon smrti proglašen svetim. I danas mu hrli cijeli svijet sa svojim molitvama i prošnjom za zagovorom, osobito kod bolesti, za zaštitu djece, majki i trudnica, mladih, u svim svojim potrebama.

Tijekom cijelog dana vjernici imaju priliku ispovjediti se i pohoditi svete mise koje su po nedjeljnom rasporedu. Svečana procesija s kipom sv. Antuna počinje u 18 sati ispred župne crkve sv. Roka u Virovitici, a nakon mise uslijedit će tradicionalan blagoslov djece i ljiljana. (www.icv.hr, mlo)

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content