Čitanje pod zvijezdama: U Palači Pejačević pjesma i pjesnici dirnuli srca publike

Red poezije, red pjesme, stihovi i glazba za dušu, a sve u prekrasnom ambijentu Palače Pejačević – tako je izgledala večer Čitanja pod zvijezdama, koju je Ogranak Matice hrvatske u Virovitici večeras (petak) za publiku organizirao po drugi put. 

U dvosatnom programu publika je imala priliku čuti ne samo pjesme i prozu poznatih književnika, u interpretaciji kazivača, već i djela s kojima su se publici predstavili i sami autori. A oni dolaze iz svih krajeva i pripadaju svim generacijama: pjesme i prozu, publika je imala prilike čuti, pišu i naši školarci, profesori, umirovljenici.

I to jako dobru, kroz koju iskreno i direktno progovaraju o sebi i drugima, životu i kako ga doživljavaju. Na repertoaru su se tako našle i zavičajne teme, ljubavna i egzistencijalna poezija i proza, promišljanja o svakodnevici i prošlosti koje više nema, o ljepoti prirode i rodne grude…   

Predsjednica Ogranka Dubravka Sabolić zahvalila je svima na dolasku i pomoći pri organizaciji, s naglaskom na Turističku zajednicu grada Virovitice te poželjela da svi još dugo osjete snagu poezije i lijepe riječi, kojima je bila posvećena cijela večer. 

Čitanje pod zvijezdama vodila je Mirjana Vodopić. Publici su se predstavile zavičajne autorice, čitateljski klubovi, članovi Roklicerovih večeri i Vike, učenici i profesori Tehničke i Strukovne škole te Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici, članovi Udruge umirovljenika, medijske kuće (Plava TV i ICV), Ogranak Matice hrvatske i drugi. U programu je sudjelovala i predsjednica Gradskog vijeća Ivančica Fett-Škvarić. 

Ovom prigodom, nagrađeni su i sudionici foto natječaja Virka voli knjige, učenici koji su fotografijom iskazali ljubav prema književnosti, a čiji su radovi bili večeras izloženi u okviru Palače. U cvjetnoj dekoraciji sudjelovale su Ana Mudrovčić i Vanesa Gutić, učenice 1. razreda zanimanja cvjećar Industrijsko-obrtničke škole Virovitica uz mentorstvo Kristine Horvat Vargović.

Za glazbeni pečat Čitanja pod zvijezdama bio je zaslužan fantastičan bend Tehničke škole pod nazivom Flegma, koji je publiku oduševio izvedbama domaćih i stranih hitova, kao i poznati virovitički glazbenik Zlatko Kovačević Saxa, a koji je uz sjajan glazbeni nastup publiku počastio i svojom poezijom. (www.icv.hr, mlo)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content