Dijelu umirovljenika danas kreće isplata većih mirovina: Bit će im isplaćena i razlika

HZMO će za 24.514 umirovljenika isplatiti razliku između njihovih mirovina i zakonski utvrđenog iznosa najniže mirovine. U prosjeku će im na račune sjesti 119,62 eura, a isplata će početi danas, 15. lipnja.

Nakon što je Vlada dodijelila i peti jednokratni dodatak umirovljenicima te proširila njegovu isplatu na one koji primaju samo mirovine iz inozemstva, još jedna skupina umirovljenika može računati na više prihode. Ovog puta, riječ je o onima najugroženijima, kojima su dosad isplaćivane nešto nepovoljnije mirovine od zakonski utvrđene najniže mirovine.

Nezavisni saborski zastupnik Silvano Hrelja je podsjetio da je člankom 90. Zakona o mirovinskom osiguranju (ZOMO) predviđeno da se osiguraniku koji ostvaruje mirovinu samo prema tom Zakonu, a ona je niža od zakonski utvrđene najniže mirovine, po službenoj dužnosti odredi isplata zakonske najniže mirovine. Podsjetio je kako je najniža mirovina 1. srpnja 2019. godine porasla za 3,13 posto, a od 1. siječnja ove godine za još tri posto uz redovito usklađivanje, čime je njena vrijednost za jednu godinu mirovinskog staža trenutno 11,19 eura, piše Mirovina.hr.

– Temeljem moje inicijative prema ministru Marinu Piletiću, premijeru Andreju Plenkoviću i HZMO-u, a s obzirom na navedene zakonske promjene u određivanju visine najniže mirovine, HZMO je u svojim bazama korisnika analizirao visine mirovina za 106.000 korisnika koji primaju mirovinu čija je visina određena prema ostvarenim plaćama, a potencijalno bi im najniža mirovina bila veća od one koje sada primaju. U skladu sa Zakonom, automatskim putem bez donošenja rješenja, odredio je i uspostavio isplatu najniže mirovine kao povoljnije za 24.514 korisnika, uz isplatu pripadajuće razlike mirovine. Prosječna isplata pripadajuće razlike mirovine iznosi 119,62 eura. Neki će dobiti pet eura, a neki će dobiti 200 eura, ovisno o vremenu kojeg su proveli u toj poziciji – poručio je Hrelja.

Za to će biti izdvojen 2.932.401 euro. Kako bi umirovljenici s najnižim primanjima znali da se to odnosi na njih, putem pošte će im na kućnu adresu stići obavijest HZMO-a.

(www.icv.hr, mirovina.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content