Grad Osijek i okolica i dalje pod strašnom najezdom komaraca: Tretmani učinkoviti, ali vremenske prilike idu na ruku izlijetanju krvopija

Grad Osijek i okolna mjesta pod strašnom su najezdom komaraca unazad nekoliko tjedana. Iako se provodi suzbijanje i iz zraka i sa zemlje, prema preporukama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ, komarci se pojavljuju u sve većem broju. Velike kiše i visoki vodostaji rijeka idealni su za njihovo izlijetanje.

Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin u utorak je na konferenciji za novinare izvijestio o trenutačnom stanju kao i daljnjim planovima suzbijanja komaraca.

– Adulticidni tretmani iz zraka i sa zemlje na području cijelog grada Osijeka provedeni su u petak, 2. lipnja u večernjim satima te u subotu, 3. lipnja u jutarnjim i večernjim satima na temelju preporuka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. Učinkovitost tih tretmana je na području Podravlja, Nemetina, Retfale i centra grada iznad 90 posto, na Promenadi u Osijeku kod Iktusa i Josipovcu iznad 80 posto, na području Industrijske četvrti i Cvjetnog naselja iznad 70 posto, te na području Novog i Donjeg grada iznad 60 posto. Učinkovitost u Tenji, Klisi, Sarvašu, Jugu II i Brijestu je ispod 50 posto te će tretmani biti ponovljeni o trošku izvođača čim to vremenski uvjeti dopuste. Nadalje, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izdao je preporuke za adulticidne tretmane koji će biti provedeni u naredna dva dana za šumska područja Podravlja, Josipovca, Višnjevca, Halaševa i Sarvaša, kako komarci iz tih područja ne bi dolazili u naselja – rekao je Vulin.

(www.icv.hr, tj)

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content