Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje: Korisnicima samo inozemne mirovine dostupan obrazac koji omogućava dostavu dokaz o visini inozemne mirovine

Od danas 15. lipnja na internetskim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostupan je online obrazac putem kojeg je korisnicima samo inozemne mirovine omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, u skladu s Odlukom o dopunama Odluke o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života od 25. svibnja.

– Korisnici mirovina ostvarenih samo u državama s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili državama koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a kojima ukupno mirovinsko primanje iz inozemstva isplaćeno za mjesec travanj 2023. ne prelazi iznos od 610 eura i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljanju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za travanj 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja, kao i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj- kažu iz Zavoda.

Dokaz može biti potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023. ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za travanj 2023. Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 31. kolovoza 2023.

Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom na adresu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, Središnja služba, A. Mihanovića 3, 10000 Zagreb ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna je OVDJE.

– Napominjemo, osim iznosa mirovine (610 eura), dodatni uvjet korisnicima za isplatu JNP-a je prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj. JNP će korisnicima samo inozemnih mirovina biti isplaćeno najkasnije u mjesecu listopadu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni- zaključili su iz Zavoda.

(www.icv.hr, HZMO)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content