Na području OBŽ 200 djece u udomiteljskim obiteljima: Dječji kofer često je “napunjen traumama” pa udomitelji trebaju stručnu pomoć

U organizaciji Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u novoizgrađenom prostoru Centra održana je u četvrtak konferencija o udomiteljstvu pod nazivom „Mogućnost za bolju budućnost“.

Konferencija je organizirana u sklopu projekta „Udomiteljstvo na dlanu – podrška udomiteljskim obiteljima!“, a aktivan partner je i Osječko baranjska županija koja u projektu sudjeluje s 80 tisuća eura. Konferenciji je nazočio i zamjenik župana Mato Lukić.

– S obzirom da je u Nacionalnom programu razvoja socijalnih usluga 2021. – 2027. kao jedan od prioriteta naveden proces deinstitucionalizacije i Osječko-baranjska županija daje snažnu podršku udomiteljskim obiteljima, kojih nedostaje na području županije. Naime, u ovom trenutku u udomiteljskim obiteljima imamo smješteno oko 200 djece, što je značajno rasterećenje za institucije koje djeluju na našem području, no potrebe su i dalje velike. Ovaj projekt, u okviru kojega se održava današnja konferencija, je izuzetno kvalitetan i jedinstven u Hrvatskoj, a upravo je želja Osječko-baranjske županije da razvijemo socijalne usluge na čitavom svom području, pa tako i ruralnim sredinama. To je moguće zahvaljujući mobilnim timovima koji će se osigurati ovim projektom te na taj način značajno doprinijeti proširenju socijalnih usluga u našoj županiji – kazao je Lukić.

Ana Veočić iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu naglasila je kako je ova konferencija od velikog značaja za sve stručnjake s područja pružanja socijalnih usluga s obzirom da je udomiteljstvo jedna od najboljih mjera kojom se može poboljšati proces deinstitucionalizacije.

IMG c0b0582d5540b087425b7e8edd48e603 V
Foto: OBŽ

Međutim, često se događa da udomitelji zbog problema i izazova udomljavanja odustaju, a djeca se vraćaju natrag u institucije.

– Svi znamo da djeca nose svoj kofer koji je često napunjen traumama, zlostavljanjem i zanemarivanjem i unose ih u samu obitelj, a često udomitelji nisu stručne osobe i ne znaju se sami nositi s problemima koje dijete donosi. Tako da smo s ovim projektom odlučili pružiti podršku udomiteljima i to preko mobilnih timova koji pružaju psihosocijalnu podršku unutar domova udomiteljskih obitelji, pojasnia je Veočić.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu za stručne poslove, Lidija Petrović rekla je kako sustav nije dovoljno dobar, pa se veliki broj ljudi se ne usudi preuzeti takvu odgovornost, jer iz iskustva drugih čuju da pomoć i podrška nisu dostatne.

-Ima pozitivnih pomaka otkad centri za pružanje usluga u zajednici pružaju stručnu pomoć, ali sve to još uvijek nije dovoljno, upozorila je Petrović.

Svjetli primjer udomiteljstva iznijela je Gordana Štrbo kioja je već 10 godina udomiteljica i koja je naglasila kako bez obzira na poteškoće, za nju nema negativnih strana udomiteljstva.
-Mi smo ti koji moraju preodgojiti tu djecu, a moj moto u svemu ovome je samo ljubav. Ljubav je ta koja sve pokreće- smatra Štrbo.

(www.icv.hr, tj)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content