Obilježena 32. obljetnica ustroja satnije Zbora narodne garde Orahovica

U organizaciji Udruge HVIDR-a Orahovica i Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ, u Orahovici je obilježena 32. obljetnica ustroja A satnije Zbora narodne garde.

Obljetnica je započela odavanjem počasti poginulim i umrlim članovima ZNG-a te svim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja u čast i na mjestu osnivanja Zbora narodne garde.

Prigodnom skupu, koji je potom održan u restoranu “Ložiona”, nazočili su: gradonačelnik Orahovice Saša Rister, zapovjednik II. voda ZNG-a Darko Kupres, pripadnici A satnije te velik broj predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg orahovačkog područja.

-Tog 13. lipnja 1991. godine u objektu osječkog Crvenog križa u Orahovici ili kako Orahovčani taj dio grada zovu Merkur, ustrojena je satnija Zbora narodne garde Orahovica u sastavu 63. bataljuna Zbora narodne garde Požega. Pripadnici ZNG-a već su ranije kao dio postrojbe specijalne policije imali borbena djelovanja, pa je tako Damir Vratković ranjen u Borovom Selu, a već početkom srpnja ZNG Orahovica odlazi na odrađivanje prvih bojevih zadaća u Tenju gdje u uličnim borbenim okršajima smrtno stradavaju Damir Hornung i Franjo Jusup. Naša postrojba imala je još poginulih i kasnije kao A satnija 2. bojne 132. brigade, a posebno tu mislim na petoricu poginulih u Modriči. ZNG je uspješno držao najisturenije punktove prve crte obrane Orahovice i okolice sve do prelaska u ustrojstvo 2. Bojne te čuvao žilu kucavicu Slavonije – Podravsku magistralu. Drago mi je što nas je svake godine sve više na ovom našem svečanom trenutku i hvala organizatorima što ustraju u organizaciji ove obljetnice – rekao je zapovjednik II. voda ZNG-a Darko Kupres.

Ratni zamjenik zapovjednika 2. bojne 132. brigade Goran Sokol naglasio je kako se satnija ZNG-a kao A satnija dala na raspolaganje 2. bojni i kako je to bila najelitnija i najobučenija satnija u postrojbi.

-Ova satnija je ulijevala veliko povjerenje građanima Orahovice. ZNG je ustrojen u lipnju jednog vrlo ranog datuma u odnosu na ustrojavanja ostalih postrojbi i tek time se vidi veliki značaj te postrojbe za obranu kompletne istočne Slavonije. Ova satnija je dala veliki broj hrabrih mladića koji su kasnije popunjavali niz drugih postrojbi te uzorito i časno služili u obrani Domovine. Hvala ovim mladim ljudima koji ustraju u organizaciji ovakvih i sličnih obljetnica jer to nam jamči sigurno očuvanje istine i digniteta Domovinskog rata. Na ovaj način niti jedno ime hrvatskog branitelja neće biti zaboravljeno – istaknuo je Sokol.

U ime organizatora obratio se član Predsjedništva Udruge djece hrvatskih branitelja, povjesničar Dino Mataz, predstavivši tom prigodom i rad udruge.

-Ovakve obljetnice su zapravo pokazatelj što mi želimo raditi. Želimo slušati hrvatske branitelje, prenositi njihova svjedočanstva i na taj način promicati dignitet, vrijednost i istinu o Domovinskom ratu. Čast nam je i ponos pričati o toj istini, na tome intenzivno radimo i ja danas pozivam svu djecu hrvatskih branitelja s područja cijele županije da nam se pridruže, jer zajedno možemo jako puno, a taj naš rad je najmanje što možemo učiniti kako bi se zahvalili našim očevima , djedovima i svim braniteljima što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj – naglasio je Mataz.

Na kraju se obratio gradonačelnik Orahovice Saša Rister istaknuvši čast i ponos sudjelovanja u ovoj obljetnici.

-Znamo da su pripadnici ZNG-a i kasnije A satnije 132. brigade prošli gotovo sva bojišta ovog dijela Hrvatske i dali veliki obol u borbi za slobodnu Hrvatsku. Meni je iznimna čast biti dio ove obljetnice, ovo je doista najmanje što možemo učiniti za hrabre hrvatske vitezove, jer oni su ti koji su svoje živote stavili na kocku za sve nas – rekao je Rister.

U restoranu je bila postavljena izložba uz popratne tekstove o osnivanju ZNG-a te su podijeljene brošure s istom temom, a povjesničar Dino Mataz na video zidu pustio je i nekoliko kadrova iz vremena Domovinskog rata s pripadnicima satnije slavljenika.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content